Logo MojaObčina.si
DANES
16°C
2°C
JUTRI
13°C
4°C
Oceni objavo

Urbanistična ureditev osrednjega dela naše občine

Družba DARS je začela z gradnjo obvoznice mimo Mengša, ki bo predvideno zaključena do meseca oktobra. Država bo tako končno poskrbela tudi za našo občino. Naslednji korak urejanja prostora mora biti urbanistična ureditev središča Mengša. Projekti bi bili lahko že pripravljeni, vendar jih v naši občini žal nimamo.

Pred dobrim letom je bila sicer Občinskemu svetu ter zainteresirani javnosti predstavljena idejna zasnova, vendar je pri tem ostalo, koraka naprej pa še ni bilo storjenega. V občinskem pororačunu je v letošnjem letu za pripravo investicijskih projektov namenjenih  105.000 eur. V SMO upamo, da bodi namenjeni tudi pripravi projektov za ureditev središča Mengša z ureditvijo “Mestnega trga”. Ureditev središča naše občine je bila v programu vseh strank, ki sedimo v Občinskem svetu, zato pričakujemo, da se bo izdelava projektov začela zelo kmalu. Glede na to smo županu že v začetki letošnjega leta predlagali, da se ustanovi komisija oz. delovna skupina, ki bo spremljala pripravo te dokumentacije v kateri, bi sodelovali strokovnjaki za urejenje prostora in arhitekturo iz naše občine, saj le-ti najbolje poznajo prostor v katerem živimo.

V SMO menimo , da je potrebno projekt nadaljevati iz že omenjenega osnutka, ki  ne sme ostati v preadalu, ampak ga je potrebno nadgraditi.  Ne pozabimo, da gre le za prvi osnutek prenove oz. predstavitev ideje. Idejni projekt osnovne problematike, ureditve prometa, sicer ne razrešuje, predstavlja pa solidno izhodišče.   Dopolnjevanja in dograjevanja bo še veliko, zato je z delom potrebno začeti čimpreje. Potrebno je opozoriti na morebitne neizkoriščene možnosti in potencialno slabe rešitve. V tej idejni zasnovi se ne obravnava mesta kot celote ampak gre bolj za posamezne intervencije v središču mesta. Primernejši bi bil načrt širše reorganizacije, ki bi reševala tudi prometne probleme in povezave z ureditvijo prostora do nove obvoznice. V osnutku je tudi kar nekaj dobrih rešitev posebno na območju športnega parka. Več o tem smo zapisali na naši spletni strani:  skupajsmo.net. v poglavju “Revitalizacija centra Mengša”. Menimo, da bo pri obravnavah potrebno upoštevati tudi javno mnenje, saj gre za projekt pomemben za vse nadaljnje genaracije naših občank in občanov.

 

Besedilo in foto: Peter Gubanc, predsednik SMO, kontaktirajSMO@gmail.com

Oglejte si tudi