Logo MojaObčina.si
DANES
18°C
8°C
JUTRI
25°C
7°C
Oceni objavo

Smeti v Suhadolski jami

Ob severni meji naše občine, v Suhadolski jami, se nahaja odlagališče odpadkov. Na odlagališču je vedno več bal z neznanimi odpadki. Lokacija je resda v sosednji občini, vendar menimo, da je to ekološka bomba, ki je nevarna tudi za prebivalce občine Mengeš. Predvsem za prebivalce Topol in severozahodnega dela Mengša.

Kljub temu da je to v sosednji občini, se ne moremo vesti, kot da to ni naša skrb. Čimprej moramo preveriti, kaj se tam dogaja? Kakšna nevarnost lahko preti občini Mengeš? Ali so odpadki ustrezno skladiščeni? Kako so speljane izcedne vode? Kako je tam urejena požarna varnost? Kakšna je onesnaženost zraka? To imamo pravico izvedeti, saj živimo v neposredni bližini. Pristojna inšpekcija si je že lani ogledala stanje in lastniku odredila, da smeti umakne do 1. avgusta 2018, vendar se do danes to še ni zgodilo. Ker gre za ogromne količine odpadkov in se še naprej povečujejo, je treba ustrezno dopolniti tudi operativne načrte ukrepanja v primeru požara ter predvideti njegove posledice. Bližajo se poletje, visoke temperature in s tem večja požarna ogroženost. Do požarov na tej lokaciji je v preteklosti že prihajalo, zato se upravičeno bojimo, da se to lahko še ponovi.

Občina Mengeš bi morala ukrepati v povezavi z občinama Komenda in Kamnik. Na seji občinskega sveta smo županu že dvakrat zastavili navedena vprašanja, vendar smo dobili odgovor, da še vedno čakajo na sestanek z okoljskim ministrom. Po našem mnenju pri tem ni bistven samo sestanek z ministrom, ampak je potrebno vzpostaviti kontakt z lastnikom smetišča ter pridobiti navedene informacije ter od njega zahtevati, da smeti nemudoma umakne.

 

Besedilo in foto: Peter Gubanc, predsednik SMO

kontaktirajSMO@gmail.com

Oglejte si tudi