Logo MojaObčina.si

Mengeš

DANES
11°C
-1°C
JUTRI
15°C
-2°C
Deli
3879

Potovanje na Kubo

Nina Zalaznik nam je 29. novembra v okviru projekta 'Zanimiva popotovanja' v AIA – Mladinskem centru Mengeš predstavila svoje popotovanje po Kubi. Kuba kot šestnajsti največji otok na svetu, v severnih Karibih, ponuja veliko zanimivih doživetij, čudovite plaže in odlično hrano.

Moje potovanje se je začelo s pristankom v prestolnici Havani. Že takoj ob prihodu je Kuba pokazala svoje najbolj prepoznavne znamenitosti. Povsod naokrog sem namreč lahko v objektiv lovila klasične stare ameriške avtomobile, stavbe, prežete s kolonialno arhitekturo, ob raziskovanju mesta pa sem lahko uživala tudi ob ritmih uličnih glasbenikov, ki te dobrovoljno povabijo, da se jim pridružiš pri igranju na improvizirana glasbila. Na stadionu v glavnem mestu sem si ob množici ljudi in žarkih zahajajočega sonca ogledala tudi tekmo najbolj popularnega nacionalnega športa – baseballa.

Po nekaj dneh v velikem mestu sem se odpravila naprej na podeželje v Viñales, ki je prav gotovo ena izmed najlepših pokrajin na Kubi. Prijetno malo mestece očara s svojimi pisanimi hišami, ki so večinoma namestitve, namenjene turistom. Ob prihodu na Kubo (če ne že prej) popotniku kaj kmalu postane jasno, da je na otočju turizem izjemno cvetoča dejavnost, saj imajo praktično vse prilagojeno za turiste. Na voljo so namreč klimatizirani turistični avtobusi, kjerkoli lahko obiščete turistično agencijo, uporabljati pa morate (večinoma) tudi turistično valuto. Za ogled Viñalesa sem najela kolo, ki mi je omogočilo svobodno raziskovanje območja. Po krajšem vzponu me je očaral čudovit razgled na to gričevnato podeželje, ki je prekrito s poljedelskimi površinami, vmes pa za razgibanost poskrbijo posamezne palme, ki segajo visoko v nebo. Dolge ravne ceste z malo prometa omogočajo, da v miru odkriješ vse bolj ali manj skrite kotičke. Drugi del te pokrajine pa sem si ogledala s hrbta konja po imenu Mojito. Na izletu, ki sem ga rezervirala v lokalni agenciji, nam je vodnik razkazal območje, znano tudi po gojenju tobaka, preizkusili smo se lahko tudi v ročni izdelavi prave kubanske cigare.

Iz Viñalesa me je pot vodila naprej do kraja Playa Larga. Kot že samo ime pove, sem končno prišla do obale. Območje od Playe Large do Playe Giron se razteza dobrih 30 km in ponuja številne kotičke, kjer se lahko ustaviš in skočiš v morje, da se na hitro in za kratek čas osvežiš. V gostišču, kjer sem bila nastanjena, sem prvič pokusila jastoga, poleg številnih drugih okusnih morskih jedi. Za ljubitelje morske hrane je jastog prav gotovo ena izmed jedi, ki jih priporočam ob obisku Kube, saj je zaradi svežine izvrstnega okusa in tudi cena je primerna za vsak žep. Ob obisku lokalne krokodilje farme pa imaš po ogledu teh veličastnih živali vseh velikosti možnost pokusiti celo krožnik krokodiljega mesa. Cesta od Playe Large do Playe Giron je v mojem spominu zaznamovana tudi z izrazitim smradom, razlog so številni raki, ki so žrtve prometne ceste in na žgočem soncu smrad kar puhti z vročega cestišča.

Pot me je nato skozi Cienfuegos, še eno izmed izrazito kolonialnih mest, pripeljala do Trinidada, ki je v 19. stoletju veljal za središče proizvodnje sladkorja. Ogled te, nekdaj tako pomembne dejavnosti, je na voljo v širši okolici mesta, kjer ti še vedno stisnejo svež sok iz sladkornega trsa, ki menda velja kot močan afrodiziak. Trinidad pa je sicer prijetno mesto, kjer je večina stavb v topli rumeni barvi, ljudje pa igrajo in prepevajo po ulicah. Pozorno oko lahko na skoraj vsakem koraku po Kubi ujame tudi kakšnega kuščarja, ki so izredno raznovrstni, tako da težko vidimo dva popolnoma enaka. Iz Trinidada sem se s klasičnim kubanskim avtomobilom, njihovim taksijem, odpravila naprej do kraja, imenovanega Móron, ki je bil izhodiščna točka za odhod na sosednja otoka Cayo Guillermo in Cayo Coco, kjer najdemo ene izmed najlepših peščenih plaž na svetu. S kokosom v eni in mojitom v drugi roki sem se prepustila sončnim žarkom, s snorklanjem okoli bližnjih otokov pa sem si ogledala tudi nekaj podvodnega sveta.

Ob vrnitvi v prestolnico sem si na poti ogledala še zgodovinsko pomembno mesto Santa Clara, ki še vedno nosi vidne posledice strelnih spopadov, nato pa sem se odpravila še, po moji oceni, v najbolj turistični del Kube, Varadero. Poleg uživanja na precej obljudenih plažah, so tukaj na voljo tudi številne druge aktivnosti, od nakupovanja do igranja golfa, sama pa sem ta čas izkoristila tudi za novo izkušnjo – plavanje z delfini. Izjemen občutek je biti del njihovega življenjskega okolja in pobliže spoznati te čudovite, močne in hkrati nežne živali.

Kuba predstavlja eno od najatraktivnejših turističnih destinacij na svetu, kar je lahko zaradi številnih turistov za popotnika precej moteče. Vendar je navkljub vsemu še vedno moč videti naravne in kulturno-zgodovinske dragocenosti, ki te hitro pritegnejo in vrnejo kakšno stoletje nazaj ter tako pokažejo vso ritmičnost in živahnost kubanske kulture.


Besedilo: Nina Zalaznik

Všečkaj objavo

Oceni objavo

Število glasov: 0

Oglejte si tudi

Komentarji

Za komentiranje se morate prijaviti.
Na ta prispevek še ni komentarjev. Bodi prvi!