Logo MojaObčina.si
DANES
10°C
3°C
JUTRI
16°C
2°C
Oceni objavo

Predstavitev Laponske – dežele ekstremnih doživetij

Laponska geografsko obsega severna območja Norveške, Švedske, Finske in Rusije. Je dežela severnih jelenov z Božičkom, losov, polarnega sija, mraza in snega, predvsem pa norih doživetij.
Švedsko glavno mesto Stockholm, imenujejo ga tudi severne Benetke, se razprostira na 14 otokih jezera Malaren. S čudovitimi stavbami na jezerskih gladinah očara, pokrit z belino snega, z nočnimi lučmi in živimi barvami stavb. Še višje na severu, na letališču v Kiruni, nas pričaka sneg in minus 22 stopinj. Kiruna je po površini drugo največje mesto na svetu, tretjina stavb se pogreza, ker je celotna Laponska z rudami bogata dežela.

Ledeni gradovi s sobami domačih umetnikov žarijo v osvetljeni ledeni svetlobi in dihajo umetnost iz izklesanega ledu. V njih je mogoče prespati v nočnem mrazu za do 300 evrov. Losi so živali, ki v svoji polni velikosti tehtajo do 800 kg in so visoki do 2 metra, sprehajajo se po suhem snegu v jasnini dneva in noči kot pri nas srnjad. Losi so last Švedov, družina ima na leto pravico ujeti enega losa. Za meso je tako poskrbljeno. Črede severnih jelenov so last Laponcev, mi turisti pa smo uživali v njihovi pojoči govorici in njihovem grlenem petju. Pokrajina zaledenelih jezer z malimi brezami, obdana v lesketajočo belino snega, prepleteno z modrim nebom je pravljična. Rojeva se polarni sij, kot plapolajoče vijolično-rdeče-zeleni odtenki mavrice na nebu z iskrenjem zvezdic, ki padajo po človeku. Čudovit čar brezmejnosti, in če bi bila ledena kraljica, bi bil tu moj dom. Lajež in nemir vlečnih psov, vpreženih v sani, ki brzijo skozi negibno pokrajino, umiri misli, srce in zamrzne dele telesa. O, kako toplo je v savni zvečer!

Motorne sani, naši skupinici se svetijo oči, vozimo se skozi nočno pokrajino pri minus 35 stopinjah, 80 km/uro. Brrr …, mraz tudi od znotraj, ampak v savni so se odtajali udi in noski. In na koncu zahvala v barviti leseni cerkvici za vse izzive, doživetja in preživetja. Dežela me znov vabi v svoj objem.


Besedilo in foto: Agi

Oglejte si tudi