Logo MojaObčina.si
DANES
16°C
2°C
JUTRI
13°C
4°C
Oceni objavo

Spremeni in oplemeniti svoje odnose – predavanje v AIA Mc

Živeti, kot si želiš sam, ni sebično, ampak edino smiselno; sebično pa je pričakovati, da bodo drugi živeli, kot pričakujemo mi. Spoštovanje je temelj odnosov. Kjer ga ni in kjer se posega v svobodno delovanje odraslih posameznikov, je treba narediti korak nazaj v takšnih odnosih. Nihče nima pravice biti brezobrazen do nas, ne glede na to, kdo to je, drugi pa se bodo do vas obnašali tako, kot se do sebe obnašamo sami. Imeti se rad pa ne pomeni biti ponosen, temveč preprosto delati na sebi.
Živeti, kot si želiš sam, ni sebično, ampak edino smiselno; sebično pa je pričakovati, da bodo drugi živeli, kot  pričakujemo mi. Spoštovanje je temelj odnosov. Kjer ga ni in kjer se posega v svobodno delovanje odraslih posameznikov, je treba narediti korak nazaj v takšnih odnosih. Nihče nima pravice biti brezobrazen do nas, ne glede na to, kdo to je, drugi pa se bodo do vas obnašali tako, kot se do sebe obnašamo sami. Imeti se rad pa ne pomeni biti ponosen, temveč preprosto delati na sebi.

Kaj nas najbolj moti pri drugih? Tisto, kar nas moti na sebi. Kdaj v drugih vidimo le najslabše? Ko jih želimo usmerjati po svoje. Kdaj pa v drugih vidimo le najboljše? Ko jim pridemo inteligentno asistirat. Nekdo, ki se nauči natančno poslušati in skrbeti za druge, lahko postane izjemno cenjen, spoštovan in koristen. Če druge natančno poslušaš, lahko točno veš, kdo so in kaj potrebujejo. Poslušanje je izjemno podcenjeno. Zakaj se največ prepiramo ravno na dopustu, na sedminah in v mrliških vežicah pa so sorodniki zelo povezani in skrbni? Ljubiti pomeni služiti, kar pa je dobro za nas, je morda strup za nekoga drugega. Zavedati se je torej treba zlatega pravila odnosov: Z drugimi ravnaj, ne kot želiš, da drugi ravnajo s teboj, ampak tako, kot drugi želijo, da ravnaš z njimi.

Družina je celica planeta, tako je treba začeti pri tem, da močni očetje in ljubeznive mame vzgajajo močne, zdrave in razmišljujoče otroke, ki pozneje ne bodo oprode v rokah staršev, ampak samostojni, plemeniti posamezniki. Drugi temelji odnosov so sprejemanje, toleranca, zaupanje, odpuščanje … Ne pozabite pa nečesa: služba je služba, družba pa je družba. V službi vlada tekmovalno okolje, tako se tam čustveno ne vpletajte in ne pričakujte miru ter harmonije, delajte pa na tem, da ju vzpostavite doma.

Ljudje smo v različnih nivojih zavesti (gunah). Proučimo to znanje in postanimo mojster odnosov. Izogibajmo se zavistnim in zlonamernim, čim več časa pa se družimo s podobno mislečimi in naprednejšimi od sebe. Na planetu nismo sami. Ljudje smo varuhi in ne gospodarji planeta. Živali so naši bratje in sestre. Tu smo, da jih zaščitimo, tako kot vse mlajše in šibkejše.

Ko začneš pravilno skrbeti za vse okrog, avtomatično postaneš v vseh vidikih preskrbljen s strani višje sile, tako se nimaš česa bati. Samo naprej. Za čudežno ureditev odnosov tako ne potrebujemo sodelovanja nikogar drugega, dovolj je, da sami inteligentno opravimo svoje.


Besedilo: Andrej Pešec

Oglejte si tudi