Logo MojaObčina.si
JUTRI
16°C
4°C
NED.
14°C
2°C
Oceni objavo

Zavod Azum in AIA skupaj z gledališčem proti nasilju!

Kaj je nasilje? Kdo je žrtev? Koliko je dopustno in kje so meje? Kaj narediti, ko si priča nasilju? Je v redu, da ti v razmerju oziroma ko hodiš z nekom, nekdo narekuje, kaj smeš obleči, s kom se smeš družiti in na splošno izvaja kontrolo nad tabo (npr. fant nad punco ali obratno)? Je v redu, da ti nekdo dopoveduje, da si stvari samo domišljaš, da vedno pretiravaš, če reagiraš na neprimerno vedenje itd.? So stvari vedno take, kot so videti na prvi pogled?

Takšna in podobna vprašanja so se pojavljala med delavnico, ki jo je izvedla Saša Hudnik iz Zavoda Azum z mladimi udeleženci 17. junija v prostorih AIA-MCM. Triurna delavnica je še prehitro minila, udeleženci pa so družno ugotavljali, da bi morale biti tovrstne delavnice redno na sporedu, ne samo kot enkraten dogodek. Vsak ima namreč svoj pogled, svoje izkušnje in ko se srečajo z mladimi, ki bodisi delijo poglede z njimi ali pa odpirajo novo perspektivo na konkretno stvar, s tem širijo svojo zavest glede nasilja in razvijajo ničelno toleranco do tega pojava. Sama metoda uporabe dramsko-gledaliških tehnik pa jim omogoča, da v varnem okolju preizkusijo konkretne situacije, saj v tem primeru performativni prostor služi kot ''laboratorij''. 

Delavnica je bila izvedena pod okriljem evropske mreže za trajnostni razvoj Bridge 47, sam projekt pa je načrtovan v skladu z načeli globalnega učenja in s cilji trajnostnega razvoja, še posebej s ciljem številka 5: ''Enakost spolov in krepitev vloge vseh žensk in deklet'', angleški naziv projekta je ''Theatre as a tool for prevention of dating violence among youth''. Projekt je sofinanciran s strani Evropske unije. 

 

Besedilo in foto: Saša Hudnik

 

Oglejte si tudi