Logo MojaObčina.si
JUTRI
18°C
7°C
NED.
23°C
7°C
Oceni objavo

TRAVMA – pomoč s tehnikami čuječnosti

Na predavanju v sredo, 10. novembra, preko spletne aplikacije ZOOM, v okviru Društva AIA – Mladinski center Mengeš, smo govorili o tem, kaj je travma, kako nastane in kako na nas vpliva travmatičen dogodek. Skupaj smo preizkusili nekaj tehnik čuječnosti, ki nam pomagajo pri soočanju s travmo.
”Travma ni to, kar se vam je zgodilo od zunaj. Travma je, kar se je zgodilo znotraj vas, kot posledica tega, kar se vam je zgodilo od zunaj.” Dr. Gabor Mate

V otroštvu ali pozneje v živjenju je skoraj vsak od nas doživel dogodek, ki nas je tako ali drugače zaznamoval. Ni nujno, da je bil dogodek posebej hud, kot je recimo vojno stanje, naravna katastrofa, fizično ali psihično nasilje v otroštvu, napad psa, mobing v službi ipd. Gre za to, da je bil dogodek, ki se nam je zgodil tak, da se nas je notranje globoko dotaknil. Po njem nismo bili več to, kar smo bili prej. Prilagodili smo se, se spremenili, izgublili smo svojo avtentičnosti in povezanost s sabo.

Travma je torej izguba povezanosti s sabo, z družino in z okoljem. Lahko poteka počasi, ne da bi to opazili. Počasi se prilagodimo novemu stanju, mislimo, da smo ta prilagoditev mi in s tem izgubimo svojo avtentičnosti. Posledice takšnih prilagoditev, se kažejo v nastanku določenih bolezni (npr. psihičnih – psihoze ali fizičnih – rak, multipla skleroza) ali odvisnosti.

Pogledati je treba, čemu se s prilagoditvijo izogibamo – bolečini, konfliktom?
Ni problem v tem, da bi nas recimo v otroštvu fizično ali psihično zlorabljali. Problem je, da smo se na to prilagodili in izgubili svojo avtentičnost. To je travma.

Vprašanje tudi ni, zakaj imamo določene odvisnosti (npr. cigarete aklohol, droga, pornografija, igralništvo, internet). Pravo vprašanje je, zakaj bolečina in stiska, če ne naredim tega, kar od mene terja odvisnost, kaj je zadaj za tem.
Pri travmi pomaga povezovanje s sabo, s svojim telesom in s čustvi, ki so bila izgubljena. Pri tem pomagajo tehnike čuječnosti, ki pa morajo biti posebej prilagojene. Običajne tehnike čuječnosti se prvenstveno osredotočajo na dih (občutek zraka npr. v nosnicah, trebuhu). Pri osebah s travmo je osredotočenost na dih težka, prav z dihom je lahko povezana tudi travma. Zato se pri tehnikah čuječnosti za pomoč pri travmi svetuje osredotočenost na gib, zvoke, stopala na tleh, dlani, odprte oči, plamen svečke. Pomembno je, da se oseba pri izvajanju tehnik počuti varno in stabilno.

Na predavanju smo skupaj naredili štiri takšne prilagojene tehnike čuječnosti.
• dve tehniki z rokami in pestmi, ob opazovanju občutkov, ki se dogajajo v telesu,
• tehniko gibanja rok v povezavi z dihom in
• s pomočjo živali – občutki, ki jih doživimo ob opazovanju dveh malih mačk.
Pri vseh tehnikah smo opazili, da nas vračajo nazaj v sedanji trenutek in pomirijo. To je začetek zdravljenja, ki se ga z dodatnimi tehnikami nato nadgrajuje. Tehnike čuječnosti pri travmi pomagajo pri ponovnem povezovanju s sabo, s svojim telesom in s čustvi, ki so bila izgubljena. Ko to znova najdemo, pride do ozdravitve. Ozdravitev pomeni, da najdemo tisto, kar smo izgubili – svojo avtentičnost, sebe.

Besedilo in foto: Lucija L. Skok

 

O PREDAVATELJICI: 

Mag. Lucija L. Skok je pravnica in mediatorka na Okrožnem sodišču v Ljubljani, s pridobljeno diplomo TA 101 iz transakcijske analize ter mednarodnim certifikatom MBSR (Mindfulness-Based Stres Reduction) – Certified Teacher of MBSR za pomoč s tehnikami čuječnosti.
Izvaja predavanja, delavnice, tečaje in individualno svetovnje s področja čuječnosti, obvladovanja stresa in čuječe komunikacije. Njenih programov MBSR se lahko v živo udeležite v Mengšu in Radomljah ter on-line preko aplikacije Zoom.

Več o predavateljici na: www.lucijaskok.si

Besedilo: Lucija L. Skok, v sodelovanju z AIA – Mladinskim Centerom Mengeš
T: 051 342 821
E: lucija@lucijaskok.si

Oglejte si tudi