Logo MojaObčina.si
JUTRI
12°C
4°C
NED.
14°C
3°C
Oceni objavo

Stres – pomoč s tehnikami čuječnosti

V petek, 11. 11. 2022, smo se dobili v prostorih Društva AIA – Mladinskega centra Mengeš, pridružili pa so se tudi poslušalci preko spletne aplikacije Zoom. Govorili smo o stresu in kako pomembno je, da ga znamo pravočasno prepoznati in z njim upravljati. Znanstveniki ugotavljajo, da nam pri tem lahko zelo pomagajo tehnike čuječnosti, s katerimi smo se seznanili tudi na predavanju.

Stres je vsak pritisk, ki vpliva na nas in znotraj nas povzroči reakcijo (boj, beg ali zamrznitev).

Kratkotrajen stres ni problematičen – ko na primer zbežimo v strahu pred nevarno živaljo. Nevaren postane stres takrat, ko traja dlje časa in na nas pritiska več stresorjev (dražljajev) hkrati ter je naš odziv nanje odklonilen – ko smo na primer v težki finančni situaciji, brez službe in morda dodatno še v slabem zdravstvenem stanju.

Posledice stresa se kažejo na našem fizičnem in psihičnem počutju na štirih področjih: telesu, čustvih, vedenju in mislih. Predavateljica priporoča, da smo pri sebi pozorni na naslednje:

  • na telesu: povišan krvni pritisk in srčni utrip, kratko in plitko dihanje, motnje v imunskem sistemu, povečanju znojenja, prebavne motnje, glavobol, težave s spanjem ipd.;

  • pri čustvih: na občutke anksioznosti, depresije, izgube zanimanja, razdražljivost, hitro ujezljivost ipd.;

  • pri mislih: na morebitne težave pri sprejemanju odločitev, pobegle misli, manjšo koncentracijo, manko kreativnosti in občutka za humor ipd.;

  • pri vedenju: na morebitno potrebo po grizenju nohtov, stiskanju zob, tipkanju s prsti, odlašanju ali pretiranem delu, socialnem umiku, kritičnem odnosu do sebe in drugih, prenajedanju, kajenju, alkoholu ipd.

Če pri sebi opazimo posledice stresa, je to pomembno vzeti resno in čim prej ukrepati. Na predavanju smo za ta namen preizkusili kratko tehniko čuječnosti (vodeno meditacijo) ter govorili tudi o drugih tehnikah (joga, čuječe gibanje, čuječa komunikacija, skeniranje telesa idr.), ki jih predavateljica izvaja na svojih programih obvladovanja stresa oziroma pri individualnem delu z ljudmi. Na predavanju smo govorili tudi, kako določene tehnike čuječnosti pomagajo pri depresiji, anksioznosti (tesnobi), zaskrbljenosti, nespečnosti in bolezenskih stanjih.

S pomočjo tehnik čuječnosti se lahko za trenutek ustavimo in se začnemo ponovno povezovati sami s sabo. Se zavedati, kje smo, kdo smo, kaj želimo in kam gremo. Postajamo prisotni, naše misli, besede in dejanja so usklajeni, čutimo več notranjega miru in se uspešneje soočamo s stresnimi situacijami. Vse to pozitivno vpliva na psihično in fizično stanje.

Nekaj ključnih pozitivnih učinkov MBSR (Mindfulness-Based Stress Reduction) programov čuječnosti za obvladovanje stresa in ohranjanje psihofizičnega zdravja, glede na 40 let znanstvenih raziskav na University of Massachusetts, Medical School, ZDA:

  • že po 8 tednih prakse se zniža stres in spremenijo možgani,

  • po 8 tednih so spremembe v možganskih področjih za učenje, spomin, čustva in zavzemanje perspektiv,

  • študije kažejo številne pozitivne spremembe že pri 15- do 20-minutni vadbi dnevno,

  • večletni meditanti imajo več sivih celic v predelih, povezanih s spominom in odločanjem,

  • amigdala se zmanjša in s tem se zmanjša raven stresa in poveča sproščenost,

  • možgani 50-letnega rednega meditanta se primerjajo s 25-letnikom,

  • čuječnost vpliva na povečanje empatije, nesebičnosti in sočutja,

  • nižata se srčni utrip in krvni pritisk, upočasnjuje dihanje, zmanjšuje se kortizol,

  • zmanjšata se bolečina in čustveni odziv nanjo,

  • omogoča nam izstopiti iz ustaljenih in pogosto škodljivih vzorcev,

  • krepijo imunski sistem, razpoloženje ter kakovost življenja.

Besedilo: mag. Lucija L. Skok, v sodelovanju z AIA – Mladinskim Centrom Mengeš

www.lucijaskok.si


Oglejte si tudi