Logo MojaObčina.si
DANES
17°C
12°C
JUTRI
14°C
4°C
Oceni objavo

Dobrodelni projekt ''Daj naprej in podari sonce''

Dobrodelni projekt ''Daj naprej in podari sonce'' temelji na filmu Pay it Forward (Daj naprej), v katerem deček Trevor za šolski projekt opiše idejo lepšega sveta. Trevorjev projekt je povezovanje dobrih dejanj – vsak naredi za tri druge ljudi dobro delo in vsak prejemnik dobrega dela vrne dobro delo naprej trem drugim ljudem. Film Pay it Forward je navdušil množice in v številnih državah so se razvila dobrodelna društva, temelječa na njegovi ideji. Ena od slovenskih različic je ''Projekt Daj naprej in podari sonce!'', ki ga je idejno zasnovala Mateja Kržin in od leta 2020 poteka v AIA – Mladinskem centru Mengeš, pri čemer ostajamo zvesti osnovni Trevorjevi ideji.
V okviru projekta potekajo različne akcije za pomoč mladim, družinam in živalim. Že pred tem so tudi v sodelovanju s Knjižnico Mengeš potekale akcije zbiranja hrane in opreme za brezdomne živali. Prvi dve akciji v okviru tega projekta pa sta potekali z željo prispevati denarna sredstva za enake možnosti vseh tistih otrok, ki so zaradi ukrepov karantene v neenakopravnem socialnem položaju. V zameno za rdečo ekološko vrečko so sodelujoči prispevali denarna sredstva, ki smo jih v celoti podarili Zvezi prijateljev mladine Moste – Polje, za sklad za družine v stiski.

Nato smo humanitarni projekt povezali z drugim zanimivim projektom, ki poteka v AIA – Mladinskem centru, z Izmenjevalnico oblačil, ki poteka po idejni zasnovi in pod vodstvom in mladih prostovoljcev, ki želijo vrstnike in druge ozaveščati o praktičnih primerih, kako lahko pomagamo naravi s ponovno uporabo lepih in ohranjenih oblačil ter z zmanjšanjem potrošništva. Ker po izmenjevalnicah ostane veliko oblačil, smo se odločili, da nekaj oblačil vedno podarimo v humanitarne namene, druga oblačila pa počakajo na naslednjo izmenjevalnico. Tako smo jih podarili Slovenski filantropiji, Zavodu za afriško kulturo, otrokom v Gambiji, društvom, ki pomagajo brezdomnim, dvema družinama, ki sta se znašli v stiski idr.

Ker pa smo skupaj še močnejši in lahko naredimo veliko dobrega, smo se povezali tudi z Mileno Marinič iz Zavoda Hrček in skupaj izpeljali akcijo zbiranja rabljenih šolskih torb in šolskih potrebščin. Odziv na akcijo je bil velik. Zbrane šolske potrebščine smo razporedili po vrsti izdelka – torbe, puščice, pisala in barvice, vreče za copate in športno opremo, zvezke, knjige in druge potrebščine. Mladi iz društva AIA pa so na delavnici, ki jo je vodila Sanja Tomšič, na kamenčke napisali pozitivna sporočila za otroke, ki so bili deležni šolskih potrebščin. Otrokom, ki so jih ukrepi najbolj prizadeli, smo tako polepšali začetek šolskega leta.

Naša filozofija je, da s pridružitvijo projektu ne pričakujemo ničesar v zameno, ampak naredimo nekaj lepega, da nekomu izboljšamo delček življenja.

Dobrodošle so ideje, projektu pa se lahko pridružijo tudi podjetja, tudi s ponudbo svoje storitve ali z donacijo izdelkov, ki jih v okviru filozofije projekta oddamo naprej za prispevek, ki se nameni za mlade, družine v stiski ali za brezdomne živali. Vabljeni k sodelovanju!

Besedilo: Blanka Tomšič

Oglejte si tudi