Logo MojaObčina.si
DANES
16°C
2°C
JUTRI
13°C
4°C
Oceni objavo

SPREMENJENA MARKIRANA POT Z DOBENA PROTI MENGŠU

Precej je markiranih planinskih poti, ki pohodnike vodijo proti Rašici; iz Mengša, Trzina, Črnuč, Gameljn, Sela ... ali obratno, ena od poti vodi tudi na Šmarno goro, a pri Povodju preko avtoceste na drugo stran zmanjka nekaj markacij. Tega pa za "naše" stezice ne moremo reči, saj so zgledno označene s smernimi tablami in Knafelčevimi markacijami, ki ravno letos praznujejo visok jubilej stoletnico. Ena od poti se začne ali nadaljuje tudi na Zg. Dobenu, na križišču pri Anžinovi domačiji.

Vodila je preko dvorišča "ta gorn'ga Anžina" in skozi vrata pašne ograje na sosednji travnik. Ker pa so nekateri pohodniki pozabili zapreti vrata za seboj, so to izkoristile tam pasoče krave in nepovabljene vstopile na sosedovo dvorišče ter na svoj način "markirale" svojo prisotnost, zato je lastnik želel, da se trasa spremeni.

V Planinskem društvu Janez Trdina v Mengšu so prisluhnili njegovi prošnji in na pustno soboto ob 8. uri zjutraj je skupina 9 članov markacijskega odseka, ki ga vodi načelnik Gregor Jeras, odšla na Dobeno v akcijo. Prestavili so začetek poti nekaj više proti "vili", požagali in izsekali so grmovje, utrdili so novo pot, ki so jo morali na nekaj mestih tudi vkopati, in dodali markacije na novem odseku (cca 200 m); na začetku so pot posuli s peskom in namestili kamne z markacijami, sem so prestavili in vkopali tudi smerne table, da se začetek poti takoj opazi.

Novi del poti je lepo trasiran in poteka nekaj metrov više ter se na koncu travnika oziroma začetku gozda vrne na obstoječo planinsko pot. Novi del tudi dvakrat preči električnega pastirja, " ... zato bomo v kratkem na teh mestih namestili prehod, stopnice ali vrata, da pohodniki ne bodo imeli težav pri prečkanju, krave pa se ga ne bodo mogle posluževati," je povedal Miro Šušteršič, član ekipe, ki je izvedla akcijo, ki so jo zaključili ob 14. uri. 


Besedilo in foto: 

Tone Vidrgar

Oglejte si tudi