Logo MojaObčina.si

Mengeš

DANES
3°C
-1°C
JUTRI
6°C
-3°C
4365

Odprtje demenci prijazne točke

V Zavodu usmiljenk – Domu svete Katarine smo danes odprli 220. demenci prijazno točko. Gre za projekt, ki ga izvaja društvo Spominčica, ki je namenjeno ozaveščanju o demenci. Dejstvo je, da gre za bolezen, ki je nepredvidljiva in zato se tako v domovih za starejše kot v domačem okolju pogosto srečujemo z dogodki, ki nam dajo misliti. Pomembno je, da smo do ljudi z demenco spoštljivi, potrpežljivi in se vživimo v njihov svet.

Predsednica Spominčice gospa Štefanija Lukič Zlobec je v nagovoru poudarila, kako pomembno je, da se ljudem z demenco znamo približati in z njimi komunicirati tako v domovih kot zunaj njih. Za tovrstno komunikacijo je potrebno permanentno izobraževanje tako zaposlenih v domovih in svojcev v domačem okolju.

Posebej lep kulturni program so nam tokrat pripravili Sorški orgličarji, ki že deset let igrajo na ta majhen, a izjemno zanimiv inštrument, ki so ga včasih mladi fantje dobivali kot darilo ob birmi. Tako smo lahko prisluhnili venčku Avsenikovih melodij, vsem dobro znano Poletno noč in pesem iz filma Cvetje v jeseni.

Ob lepem vremenu so se nam na dvorišču pred domom pridružili še stanovalke in stanovalci Doma počitka v Mengšu in skupaj z nami praznovali za celotni kraj pomemben dogodek. Naj nas tovrstna druženja povezujejo tudi v prihodnje.

 

Besedilo: Klemen Jerinc

Foto: Jože Firm

Všečkaj objavo


Oceni objavo


Oglejte si tudi