Logo MojaObčina.si

Mengeš

DANES
1°C
-1°C
JUTRI
-2°C
-3°C
Deli
3688

Poletni tabor v Beli krajini

Vsako leto se ob zaključku taborniškega leta odpravimo na taborjenje, na katerem vodstvo RUP Mengeš skupaj z otroki preživi najbolj vznemirljiv teden v letu. Tokrat smo taborili v Geršičih ob Lahinji in tam preživeli osem dni v neokrnjeni naravi Bele krajine.

Tematski dan

Čeprav ima tabor vsako leto rdečo nit, se je vodstvo tokrat odločilo, da izbrani temi posveti le en dan. Takrat smo se vsi udeleženci vrnili v preteklost, natančneje v leto 10.000 pred našim štetjem in dan preživeli v dobi  Kremenčkovih. Posamezni vodi so morali v gozdnih šolah izdelati svoja prevozna sredstva, ki so jih poganjala stopala in s katerimi so kasneje v sklopu popoldanskega programa izvajali skoke v vodo, vse skupaj pa je spominjalo na Red Bullovo tekmovanje »Flugtag«. Zvečer so otroci tudi sami izkusili način takratnega življenja pred civilizacijo, saj so z barvami, najdenimi v naravi, s prsti slikali po platnu, kakor so to nekoč v jamah počeli praljudje. V okviru tematskega dne so morali otroci v gozdu poiskati še dele časovnega stroja in jih sestaviti, saj je bil le-ta ključen za vrnitev nazaj v sedanjost.

Bivakiranje in proga preživetja

Še ena izmed novosti, ki se je letos izkazala za zelo uspešno, je bila izvedba bivaka sredi tedna. Medtem ko so se vodniki s svojimi vodi in natrpanimi nahrbtniki odpravili na pohod po bližnji okolici Metlike, kjer so si sami na ognju pripravili večerjo in noč preživeli pod zvezdnatim nebom, je preostalo vodstvo v taboru pripravljalo tako imenovano progo preživetja. Ta je bila letos pripravljena v pravem pomenu besede, saj so se morali otroci najprej po toboganu spustiti v nič kaj toplo Lahinjo in preplavati na drugi breg, od koder so se na začetno točko vrnili po »zip lineu«. Udeležence je čakal še labirint do proge čutil, na kateri so se otroci bosi in z zavezanimi očmi sprehodili po mahovnatih tleh in na poti s pomočjo tipanja in vonjanja skušali prepoznati neznane predmete in začimbe. Na to točko so otroci prispeli precej blatni, saj so se morali pred tem spopasti s premagovanjem ovir in plazenjem pod vrvicami po nič kaj prijetni blatni kopeli.

Taborniška poroka in krst

Po dolgem času se je na taboru zgodila tudi poroka, kot vsako leto pa smo v istem večeru krstili še nove člane, ki so se tabora udeležili prvič. Vsak novinec je prejel svojo nalogo, jo uspešno prestal, na koncu pa so morali vsi spiti čudežni napitek, ki ga je pripravil vodja tabora. Ta je za zaključek krščence krstil še z lesenim veslom in tako smo tudi uradno medse sprejeli pet novih članov taborniške zasedbe.

Drugednevne aktivnosti so vključevale tudi streljanje z lokom, kopanje v Kolpi in kanujanje po Lahinji, večere pa smo preživeli ob ognju in prepevanju pesmi ob spremljavi kitare. Za polne želodčke je ponovno poskrbela kuharica Majda, ki nas je kakor vsako leto razvajala s svojimi kuharskimi spretnostmi.
Vodstvo se zahvaljuje vsem, ki so v tem letu na kakršenkoli način pomagali pri izvedbi tabora, akcij in drugih taborniških aktivnosti, zdaj pa pri tabornikih sledi krajše zatišje, ki ga bomo izkoristili za nabiranje novih moči in idej. Z naravo k boljšemu človeku!

Besedilo in foto: Ela Praznik, ekipa RUP Mengeš

 

Všečkaj objavo

Oceni objavo

Število glasov: 0

Oglejte si tudi

Komentarji

Za komentiranje se morate prijaviti.
Na ta prispevek še ni komentarjev. Bodi prvi!
Digitalni marketing v Slovenij