Občine: Brežice, Kostanjevica na Krki, Krško, Radeče, Sevnica Občine: Benedikt, Cerkvenjak, Cirkulane, Destrnik, Dornava, Duplek, Gorišnica, Hajdina, Hoče-Slivnica, Juršinci, Kidričevo, Kungota, Lenart, Lovrenc na Pohorju, Majšperk, Makole, Maribor, Markovci, Miklavž na Dravskem polju, Oplotnica, Ormož, Pesnica, Podlehnik, Poljčane, Ptuj, Rače-Fram, Ruše, Selnica ob Dravi, Slovenska Bistrica, Središče ob Dravi, Starše, Sveta Ana, Sveta Trojica v Slovenskih goricah, Sveti Andraž v Slovenskih goricah, Sveti Jurij v Slovenskih goricah, Sveti Tomaž, Šentilj, Trnovska vas, Videm, Zavrč, Žetale Občine: Borovnica, Brezovica, Dobrepolje, Dobrova-Polhov Gradec, Dol pri Ljubljani, Domžale, Grosuplje, Horjul, Ig, Ivančna Gorica, Kamnik, Komenda, Litija, Ljubljana, Log - Dragomer, Logatec, Lukovica, Medvode, Mengeš, Moravče, Škofljica, Šmartno pri Litiji, Trzin, Velike Lašče, Vodice, Vrhnika Občine: Bloke, Cerknica, Ilirska Bistrica, Loška dolina, Pivka, Postojna Občine: Ajdovščina, Bovec, Brda, Cerkno, Idrija, Kanal ob Soči, Kobarid, Miren-Kostanjevica, Nova Gorica, Renče-Vogrsko, Šempeter-Vrtojba, Tolmin, Vipava Občine: Apače, Beltinci, Cankova, Črenšovci, Dobrovnik, Gornja Radgona, Gornji Petrovci, Grad, Hodoš, Kobilje, Križevci, Kuzma, Lendava, Ljutomer, Moravske Toplice, Murska Sobota, Odranci, Puconci, Radenci, Razkrižje, Rogašovci, Sveti Jurij ob Ščavnici, Šalovci, Tišina, Turnišče, Velika Polana, Veržej Občine: Črnomelj, Dolenjske Toplice, Kočevje, Kostel, Loški Potok, Metlika, Mirna, Mirna Peč, Mokronog-Trebelno, Novo mesto, Osilnica, Ribnica, Semič, Sodražica, Straža, Šentjernej, Šentrupert, Škocjan, Šmarješke Toplice, Trebnje, Žužemberk Občine: Ankaran, Divača, Hrpelje-Kozina, Izola, Komen, Koper, Piran, Sežana Občine: Hrastnik, Trbovlje, Zagorje ob Savi Občine: Bistrica ob Sotli, Braslovče, Celje, Dobje, Dobrna, Gornji Grad, Kozje, Laško, Ljubno, Luče, Mozirje, Nazarje, Podčetrtek, Polzela, Prebold, Rečica ob Savinji, Rogaška Slatina, Rogatec, Slovenske Konjice, Solčava, Šentjur, Šmarje pri Jelšah, Šmartno ob Paki, Šoštanj, Štore, Tabor, Velenje, Vitanje, Vojnik, Vransko, Zreče, Žalec Občine: Črna na Koroškem, Dravograd, Mežica, Mislinja, Muta, Podvelka, Prevalje, Radlje ob Dravi, Ravne na Koroškem, Ribnica na Pohorju, Slovenj Gradec, Vuzenica Občine: Bled, Bohinj, Cerklje na Gorenjskem, Gorenja vas-Poljane, Gorje, Jesenice, Jezersko, Kranj, Kranjska Gora, Naklo, Preddvor, Radovljica, Šenčur, Škofja Loka, Tržič, Železniki, Žiri, Žirovnica Mengeš
DANES
23°C
12°C
JUTRI
22°C
12°C
Oceni objavo

OBČNI ZBOR TURISTIČNEGA DRUŠTVA MENGEŠ

Člani in članice društva so se skupaj s povabljenimi gosti 11. marca 2016 zbrali v prostorih godbenega doma na 56. Rednem in krati tudi volilnem občnem zboru.

Po uvodnem pozdravu je predsednica  Zorka Požar vse prisotne pozvala k enominutnem molku v počastitev spomina na lani umrlega Franca Zabreta,dolgoletnega predsednika in podpredsednika Turističnega društva in častnega občana Občine Mengeš. Za tem je po predlaganem dnevnem redu in izvolitvi organov občnega zbora prevzel delovni predsednik gospod Srečko Hribar. Poročilo o delu društva v letu 2015 je na to podala predsednica društva. Sledila so še finančno poročilo,poročilo nadzornega odbora,častnega razsodišča in verifikacijske komisije. Vsa poročila so bila sprejeta brez pripomb. 

Ker  je letošnje leto za Turistično društvo Mengeš tudi volilno,so po sprejeti razrešnici staremu vodstvu sledile volitve novega. Upravni  odbor bodo odslej sestavljali:Zorka Požar-  predsednica,Franc Zabret-podpredsednik, Minka Pavrič-tajnica,Irma Repnik-blagajničarka in člani Maja Keržič,Francka Trobec,Cirila Dermastja, Nika Mušič,Jožica Per,Tone Benda,Srečko Hribar,Nataša Vrhovnik Jerič in Jože Vahtar. V nadzornem odboru bodo Lojze Koce,Mira Hribar in Luča Mušič. Častno razsodišče,ki doslej še ni imelo nobenega dela, pa bodo sestavljali Toni Muller,Milena Blejc in Rezka Podboršek.

Iz programa dela društva za leto 2016,ki ga je v nadaljevanju predstavila njena predsednica je razvidno,da so želje in načrti veliki za uresničitev nalog bosta ključna pogoja aktivno sodelovanje  vseh članov in zadostna finančna sredstva,ki bi jih društvo pridobilo iz več virov. Glavnino sredstev pričakujejo iz občinskega sklada za turistično dejavnost,en del bodo pridobili s članarino,del pa,vsaj tako upajo,od sponzorjev. Na denar iz pridobitne dejavnosti društva, to je prodaja kulinaričnih izdelkov na raznih sejmih in tržnicah žal veliko ne morajo računati, saj naša zbirokratizirana država s svojo davčno zakonodajo to enostavno onemogoča. Davčne blagajne so le prevelik zalogaj za majhna društva, ki delujejo na povsem prostovoljni osnovi. Večina društev se zaradi omejenih sredstev ne more privoščiti strokovno usposobljenega kadra,ki bi se uspešno kosal z birokrati. Na žalost se birokratska ozkogledna miselnost  širi iz vrha države tudi na nižjo,lokalno raven. Kako sicer razumeti dejstvo,da nekateri posamezniki  oziroma predstavniki javnega življenja vidijo v nekaterih društvih samo in zgolj le organizatorje izletov in posledično trošenje občinskega denarja. Ne vidijo,ali pa nočejo videti, koliko prostovoljnega dela je vloženega v vsa aktivnosti,ki  se odvijajo preko celega leta. K sreči se vsaj na občinski upravi  zavedajo, da so društva sestavni del občine in da niso samim sebi namen. Kot obrobni spremljevalec Turističnega društva Mengeš lahko  rečem,da društvo deluje pregledno in pošteno. Sredstva, ki so mu namenjena,trošijo namensko v skladu s programom dela v dobrobit celotne Občine Mengeš. Toliko kot medklic k programu dela za leto 2016,ki občni zbor v celoti podprl.

V nadaljevanju je občni zbor pozdravi župan Franc Jerič z željo,da aktivnost društva ostane še naprej na visoki ravni če že ne na višji. Vse prisotne je obvestil,da se problematika Staretovega gradu vendar le premika v pozitivno smer. Enako velja tudi za nedokončan objekt  ob Domu počitka .Dobrim željam za uspešno delo društva in za tvorno sodelovanje so se nato pridružili še Mirjam Pavlič iz Turistične zveze Gorenjske,Nataša Vrhovnik Jerič  v imenu Zveze kulturnih društev Občine Mengeš,Sandi Jaklič-PGD Mengeš,Jože Boštjančič- Čebelarsko društvo  Mengeš,Dejan Kovač-Mengeška godba,Matjaž Repnik-Mihaelov sejem,Jože Vahtar-Lovska družina Mengeš,Jože Mlakar-Športno društvo Partizan in Franc Blejc-častni občan in velik ljubitelj nageljnov.

Po končani razpravi in pozdravih se je predsednica vsem prisotnim zahvalila za udeležbo in jih povabila na prijateljsko druženje  in klepet ob prigrizku.

 

Besedilo in foto: Miha Požar                             

Oglejte si tudi