Logo MojaObčina.si
DANES
18°C
4°C
JUTRI
23°C
8°C
Oceni objavo

52. Srečanje gorenjskih turističnih delavcev

V soboto, 14. oktobra 2023, je na Bledu v organizaciji Gorenjske turistične zveze in Turističnega društva Bled potekalo že 52. Srečanje gorenjskih turističnih delavcev, ki sva se ga udeležili tudi dve predstavnici Turističnega društva Mengeš. 

Vse udeležence so pred tamkajšnjo osnovno šolo najprej prijazno sprejeli mladi člani Turističnega krožka OŠ prof. dr. Josipa Plemlja Bled. Postregli so nam s tradicionalno "posmodulo"  preprostim in okusnim staroslovenskim prigrizkom, ki so ga gospodinje nekoč pripravljale otrokom ob peki kruha. Člani Turističnega društva Bled so nam jo pripravili v posebej za to narejeni krušni peči z dodatkom sira in česna. 

Nato smo se s turističnim vlakcem zapeljali do Mlina, od koder so nas s pletno popeljali do otoka, kjer nam je član TD Bled povedal veliko zanimivosti o otoku in njegovih prebivalcih ter Bledu nasploh.   

V Festivalni dvorani Bled je nato sledila podelitev priznanj Gorenjske turistične zveze vsem zaslužnim društvom in njihovim posameznikom, ki so nadpovprečno aktivni ter s svojim delom in znanjem skrbijo za promocijo in uspešno delovanje posameznih društev. Med podelitvijo so učenci prej omenjene OŠ pripravili krajšo igrico o zlati ptici, v več skečih pa smo spoznali tudi življenje in delo Arnolda Riklija, znamenitega švicarskega naravnega zdravilca, ki ga štejemo za začetnika zdraviliškega turizma v Sloveniji, s svojimi zračnimi, sončnimi in vodnimi kopelmi pa je na Bledu pustil velik pečat. V letošnjem letu obeležujemo 200-letnico njegovega rojstva, na Bledu pa lahko poskusite tudi okusno Riklijevo rezino.  

Zaključek prijetnega popoldneva je v prijetnem vzdušju ter pogovoru in izmenjavi izkušenj s člani različnih društev potekal v Hotelu Astoria, kjer je med večerjo tradicionalne gorenjske plese predstavila Folklorna skupina Bled, manjkala pa ni niti blejska kremšnita.

Besedilo in foto: Maja Keržič

Oglejte si tudi