Logo MojaObčina.si
DANES
18°C
8°C
JUTRI
25°C
7°C
Oceni objavo

Poučno predavanje o psih

Pravijo, da je pes najboljši človekov prijatelj … Verjamem, da je lahko res dober prijatelj, čuvaj, zvest, ubogljiv, igriv, a najboljši? Pomembno je, koliko se človek z njim ukvarja in kako ga vzgaja. Naj si odgovor vsak poišče sam, saj verjetno na to zelo vplivajo naše izkušnje s soljudmi (in psi), ki jih srečujemo v življenju. O tem smo na zanimivem predavanju prisluhnili na Dobenu.
Slovenija je pasja dežela, po številu psov na gospodinjstvo sodimo v sam evropski vrh. V Sloveniji ima psa skoraj vsako tretje gospodinjstvo. Letošnjega maja je bilo v centralnem registru psov v Sloveniji registriranih nekaj več kot 215 tisoč psov, po nekaterih ocenah je neregistriranih še od deset do 30 odstotkov psov, kar pomeni, da se realno število psov v Sloveniji približuje številu 300 tisoč.

Ker je tudi na Dobenu vse več "najboljših človekovih prijateljev", ki nas osrečujejo, ali pa tudi ne ..., menimo, da bi bilo dobro vedeti kaj več o psih, njihovem značaju, vzgoji, disciplini in ne nazadnje o higieni, saj »imeti psa« ne bi smelo zanemariti spoštovanja in upoštevanja sosedov.  Mnogo lepih trenutkov nam nudijo štirinožni prijatelji in lepo je, da se to veselje ne konča na lastnikovem pragu.

Zato smo se v turističnem društvu Dobeno dogovorili z našo sovaščanko Nežo Vižintin, da nam posreduje svoje izkušnje in strokovno znanje o psih, ki ga je pridobivala v Angliji in na Škotskem, kjer je prejela tudi njihov strokovni certifikat. Tako smo v četrtek, 11. oktobra, ob 19. uri v posebni sobi KT Blaž organizirali strokovno predavanje o naših kosmatincih. Nežino predavanje je bilo zelo strokovno, poučno in izčrpno, saj je zajelo vsa področja, ki se nanašajo nanje; komunikacija s psi, učenje oz. vzgoja, prehrana, bolezni, značilnosti pasjega obnašanja, kaj in kako pes sporoča nam, najpogostejše napake, ki jih delamo pri vzgoji, oz. naša pričakovanja … Predavanje je trajalo dobro uro, nato pa so sledila še različna vprašanja prisotnih, ki so se nanašala na konkretne primere iz njihove prakse. Neža je dobrovoljno in obširno odgovarjala nanje.

Zanimivo je bilo opažanje enega od prisotnih: » … in me čudi, da niso prisotni tisti, katerih psi povzročajo največ nejevolje pri sosedih, ker …«

Močno upamo, da bodo Nežine izkušnje in nasveti, ki nam jih je podala na  predavanju, pripomogli k boljšemu poznavanju pasjega obnašanja in ne nazadnje sožitju med vaščani in psi!

Besedilo in foto: Tone Vidrgar

Oglejte si tudi