Logo MojaObčina.si

Mengeš

DANES
25°C
18°C
JUTRI
28°C
19°C
Deli

Dobensko

No pa smo ga le dočakali, sneg namreč in zima je postala bela, tista prava: »zima, zima bela ...«. Na vrhu Dobena ga je sredi januarja zapadlo dobrih 25 cm, na Spodnjem Dobenu, čeprav ni veliko niže, pa občutno manj. Tu gori je prava zimska pravljica, zasneženi griči razveseljujejo otroke, ki se dričajo po bregu, kepajo in delajo različne snežake, majhne in velike (to jim vsaj za nekaj časa odvrne pozornost od mobilnikov in računalnikov), naredili so tudi velikega sneženega muca, ki ob cesti pod vrhom ponosno zre v dolino.

»Lorbi« in Primož pa sta otrokom pripravila še dodatno veselje, ko sta v petek, 25. januarja, zvečer, nad »vilo« pripravila nočno sankanje v soju bakel in prišlo je veliko število dobenskih otrok, ki so se lahko pogreli tudi s toplim čajem, starši pa s »kuhančkom«. Naslednji dan, v soboto, pa je ekipa Doma na Rašici z baklami osvetlila celotno pot od vrha do vasi Rašica, ki je precej dolga in je na njej dovolj snega za sankanje ter jo pripravili za nočno dogodivščino. Veliko ljudi je prišlo, odraslih in otrok, da so izkusili nočno "pustolovščino".

A sneg ni razveselil le otrok, tudi odraslim je prinesel lepe trenutke, saj je pravi užitek v beli tišini gaziti po puhastem snegu, po gozdnih poteh, med drevesi, katerih veje krasi novozapadli sneg. Polno je sledi raznih gozdnih živali in če si zgoden in ne preglasen morda vidiš srno ali zajca, ki pod snegom iščeta hrano. Veliko pohodnikov prihaja na Dobensko z različnih smeri in uživajo v naravi in lepih razgledih v dolino. Številne gazi v gozdovih pričajo, da sneg ljubiteljev narave ne ovira, morda celo spodbudi k obisku naših hribov, kdor pa se povzpne še na rašiški stolp, je v lepem vremenu bogato nagrajen, saj se z njega vidi res daleč, od Triglava, Snežnika, Kuma … skoraj vsa Slovenija.

Novozapadli sneg pa ni prinesel le veselja, saj je bila cesta na Dobeno v petek, na dan prvozapadlega snega splužena šele okrog 10. ure, tako da šolski avtobus ni mogel priti po otroke "za drugo turo" in kar nekaj domačinov je proti svoji volji obtičalo doma, čeprav so imeli obveznosti ali opravke v dolini.

Je pa na Dobenskem poskrbljeno tudi za tiste obiskovalce, ki navedenih pohodov ne zmorejo ali jim narava ne pomeni toliko, najdejo pa lahko užitke v drugačnih radostih. Ti običajno pridejo z avtomobili in predvsem ob sobotah in nedeljah poleg parkirišč zavzamejo še dobršen del (pre)ozke ceste, da je promet tam otežkočen. Nekaterim pogled na bogato obložen krožnik »pri Blažu«, Ručigaju ali v Dobenskem hramu pomeni veliko več in odtehta vse lepote narave. Najboljša pa je kombinacija obojega, saj se po sprehodu po svežem zraku v neokrnjeni naravi še bolj priležejo dobrote, ki jih nudijo dobenski gostinci.     

 

Besedilo in foto: Tone Vidrgar

Všečkaj objavo

Oceni objavo

Število glasov: 0

Oglejte si tudi