Logo MojaObčina.si
DANES
16°C
3°C
JUTRI
18°C
7°C
Oceni objavo

Delovno-čistilna akcija na Dobenu

Že nekaj let meseca aprila poteka čistilna akcija v sklopu občine Mengeš, ki se ji redno in v vse večjem številu pridružujemo tudi krajani Dobena, da očistimo in uredimo poti in potke, na katerih se vedno znova (kljub rednemu čiščenju nekaterih ozaveščenih domačinov) najdejo različni odpadki, ki jih predvsem malomarni obiskovalci, kljub nameščenim in dobro vidnim košem za smeti, predvsem na »glavni« cesti na Dobeno, pustijo v spomin na svoj obisk krajanom Dobena.
Tako smo se tudi v soboto, 6. aprila, na povabilo TD in VO Dobeno pridružili vseslovenski čistilni akciji. Pri kapelici na parkirišču KT Blaž se nas je ob 9. uri zbralo več kot dvajset. Predsednik TD, Aleš Ložar nam je razdelil rokavice in vreče za odpadke, razdelili smo si terene in odšli v akcijo. Razveseljivo je, da so bili med nami tudi najmlajši in z veliko vnemo sledili zgledu staršev. Po dveh urah čiščenja in pobiranja smeti smo se skoraj vsi hkrati ob 11. uri zopet zbrali pri kapelici s svojimi bolj ali manj polnimi vrečami. Splošno mnenje udeležencev je, da je odpadkov in smeti vsako leto manj in najmanj tega je na pohodnih in gozdnih poteh, ki smo jih tudi »prečekirali«, največ pa zopet ob glavni cesti, predvsem veliko pivskih pločevink, kozarcev »kofee to go« in različnih plastičnih vrečk, celo dotrajano avtomobilsko gumo je nekdo »izgubil po poti«. Napolnili smo vse koše ob cesti, pa še zabojnik na deponiji pri studencu je dobil nekaj. Akcijo smo pravzaprav začeli že v sredo, 3. aprila, ko smo pripeljali gramoz k stopnicam, ki vodijo proti vrhu Rašice in h klopcam pri transformatorju, kjer smo ga s kupa raznosili in razporedili z vedri, razgrabili in utrdili.

Vse udeležence akcije je TD Dobeno povabilo na brezplačno malico, ob kateri smo nadaljevali naše druženje v prijateljskem klepetu in pokomentirali našo delovno akcijo.

 

Besedilo in foto: Tone Vidrgar

Oglejte si tudi