Logo MojaObčina.si
DANES
16°C
2°C
JUTRI
13°C
4°C
Oceni objavo

Izlet na prelepi Kras

Skoraj dve leti sta minili od zadnjega družinskega izleta. Na zadnjo avgustovsko soboto nam je uspelo v živo izpeljati izlet na Kras. Člani društva smo se veselili ponovnega snidenja in druženja. 

Na pot so nas pospremile dežne kaplje, ki pa so postajale vse redkejše, ko smo se približevali Krasu. Po obveznem okrepčilu smo se napotili v vasico Pliskavica, kjer nas je sprejel kamnoseški mojster Jernej Bartolato. Z zanimanjem smo prisluhnili zgodbam kamnov in spremljali, kako se oblikujejo ter klešejo. Delo kamnoseka je naporno in zahtevno, kar smo spoznali ob zgodovinskem prikazu lomljenja in obdelovanja kamna.  

Sledil je obisk vasice Štanjel. Slikovita vasica se nahaja na griču Turn in spominja na mestece San Marino v Italiji. Z vodičem smo se sprehodili skozi vasico, ki šteje le 42 prebivalcev. Največji pečat je vasici vtisnil arhitekt in tedanji župan Maks Fabijani. Med njegova najpomembnejša dela sodi obnova Ferrarijeve vile z zasnovo vrta in posebnega parka z ribnikom in mostičkom čez ribnik. Tam smo se tudi slikali, predvsem pa občudovali prelep vrt.

Pozno popoldne nas je čakalo okrepčilno kosilo in nato vožnja proti domu. Veseli smo bili, da nam je izlet uspel.  

Besedilo in foto: Medobčinsko Društvo Sožitje

Oglejte si tudi