Logo MojaObčina.si
JUTRI
12°C
4°C
NED.
14°C
3°C
Oceni objavo

Backove vezilje zopet na sejmu

Po lanskem priznanju Backovim veziljam za izvirno stojnico domače in umetne obrti in na povabilo TD Mengeš so se letos zopet z veseljem udeležile 26. tradicionalnega sejma v Mengšu, ki ga je organiziralo Kulturno društvo Mihaelov sejem Mengeš, ki je bil od 21. do 23. septembra.

Kljub slabemu vremenu so se vseeno odločile in okrasile stojnico s svojimi lepimi izdelki, ki so plod vztrajnega dela, ki ga ustvarjajo z ljubeznijo in želijo ohraniti dediščino njihovih mam in babic, ki izhaja že iz srednjega veka. Svoje izdelke ustvarjajo vsak četrtek od oktobra do maja v župnjiskem domu v  Mengešu pod vodstvom gospe Vide Burnik. Delajo predvsem za sebe in za svoj dom, kakšen izdelek pa podarijo res ljubim prijateljem, ki znajo ceniti njihovo delo. 
Na žalost je bil prvi dan deževen, a upali so, da posije sonce, a ga žal ni bilo in zato je bil tudi obisk malo slabši. Drugi dan je bilo  kljub slabemu in mrzlemu vremenu več obiskovalcev in bili so res navdušeni nad tako lepimi izdelki. Marsikdo je vprašal, ali so strojno  izdelani, s čimer so jim dali pohvalo za kvaliteto, na drugi strani pa jih žalosti, da ljudje ne ločijo med ročnim in strojnim delom. Poleg stojnice z razstavljenimi izdelki so imele v nedeljo delavnico, na kateri so prikazovale izdelavo prtičkov, nekatere so pletle nogavice, jopice itd, druge pa stare običaje kmečkih opravil – ličkanje koruze, ki so jo nato zvezale v šope in zložile v stolpec. Ličkanje so nato uporabile za prikaz izdelave predpražnikov, ki so včasih krasili vsako kmečko hišo. Obiskovalci so bili nad prikazom zelo zadovoljni in vse to jim daje motivacijo, da še naprej ustvarjajo. 
Na koncu pa je posijalo sonce, kot bi se želelo zahvaliti vsem razstavljavcem, da so kljub slabemu vremenu vztrajali do konca in se že veselijo prihodnjega leta.   

Besedilo in foto: Majda Golob

Oglejte si tudi