Logo MojaObčina.si
JUTRI
25°C
8°C
TOR.
26°C
11°C
Oceni objavo

Poplave – prostovoljne akcije v Mladincu

Kot druge pomembne institucije in zasebne objekte so poplave prizadele tudi prostore AIA – Mladinskega centra Mengeš. Voda je zalila glavne prostore v pritličju, prav tako je potopila klet, kjer smo hranili pomembne arhive, različne pripomočke, zaloge materiala za mesečne dogodke, izmenjevalnice oblačil, tudi knjige, ki so bile del arhiva mengeške knjižnice.

V tem času smo bili s 13 prostovoljci in 24 mladimi na taboru v Toplicah Sv. Martin na Muri. Zjutraj smo dobili sporočilo od našega mladega prostovoljca, da je AIO poplavilo, poklicala nas je tudi druga mlada prostovoljka, ki nam je vse opisala. Od daleč smo lahko preko socialnih omrežij le z grozo spremljali, kaj se dogaja v Mengšu. Naši mladi prostovoljci, ki niso bili na taboru, pa so se takoj samoorganizirali in šli v akcijo. Tea je bila ena od organizatorjev in je takole opisala dogajanje:

»Bil je petek sredi dneva, dan po neurju, ko sva se preko telefona slišali s prostovoljko Mašo Povše, v skrbeh, ali in v kolikšni meri so poplave prizadele tudi prostore našega Mladinca. Dogovorili sva se, da aktivirava nekaj ljudi in se kot skupina srečamo popoldne na prvem ogledu in akciji čiščenja ter črpanja vode, ki se je morebiti nabrala. V naslednjih urah smo počistili tla in prostor v pritličju, pripravili vreče peska ob vhodna vrata ter aktivirali skupinski pogovor na socialnem omrežju, prej namenjenem dogovarjanju za dogodek izmenjevalnice, od takrat dalje pa za sanacijo prostora MC AIA. Drugačen namen, a enake vrednote; za pomoč, solidarnost in delo v skupnosti. Čez vikend se je številka pomagajočih početverila. Več nas je pomagalo cel dan, izpraznili smo vse prostore Mladinca, odplaknili vodo ter tla in stene reševali trdovratnega mulja. Delo pa se je šele začelo. Veliko nas še čaka, vendar mi izkušnja sanacije z odzivom lokalne skupnosti in različnih organov daje upanje in moč.«

Pri prostovoljski akciji v Mladincu so se pridružili še drugi prostovoljci: Uroš, Dora, Nika, Ema, Taja, Laura, Zoja, Luka, Gina in ostali, tako pri organizaciji kot pri delu. Pomagali so otroci, mladostniki, starši, prijatelji MC, neznanci, ki so se pripeljali iz Vodic, Ljubljane, Grosuplja in drugod, nekateri po službi, utrujeni, ampak z željo pomagati drugim, ki so doživeli poplavo. Pomagali so nam odstraniti parket, uničeno malto z zidov, brusiti, čistiti  dela, ki verjetno nikomur niso najljubša. Kljub naravni katastrofi so nam dali upanje, saj so nam pokazali, da nismo sami in da so nam pripravljeni pomagati.

Hvala vsem za vašo nesebično pomoč in dobro voljo. Skupaj lahko na tak način premagamo vse!

Besedilo: Tea Vuga, Blanka Tomšič

Foto: samoarhiv AIA

Oglejte si tudi