Logo MojaObčina.si
DANES
14°C
6°C
JUTRI
15°C
6°C
Oceni objavo

Odzovi se na klic in zaživi svoj poklic

Predavateljica, čustveno inspiracijska voditeljica ter avtorica knjige Odzovi se na klic, zaživi svoj poklic nam je na predavanju Kako prepoznati svoje poklicno poslanstvo 25. oktobra, v AIA – Mladinskem centru Mengeš, predstavila novo miselnost, s katero lahko vsak od nas pride nazaj do svojega poklicnega poslanstva.

Vzrok za toliko nezadovoljstva pri delu, vedno večje število izgorelih zaposlenih, porast bolezni je v napačnem razumevanju, zakaj delamo, in v tem, da smo pozabili na naravne zakone. Odtujili smo se od sebe in svojih želja, ker smo zaradi vzgoje in šolske izobrazbe sledili »večvrednostnim poklicem«, da bi več zaslužili ali bili več vredni zaradi naziva, ki bi ga pridobili.

Zaposleni, ki v svojem delu ne vidijo smisla, ki delajo dela, ki so v nasprotju z njihovo naravo, so velikokrat jezni, ljubosumni in žalostni. Dokazano je, da negativna čustva pripeljejo do stresa, depresij, poškodb in različnih bolezni. Da stres škoduje zdravju, vemo vsi, da pa stres pogosto izvira iz naše notranjosti in si ga nemalokrat ustvarimo sami, pa žal ni več tako splošno znano.

NAPAČNA MISELNOST TER ZGREŠENO VREDNOTENJE DELA IN POSAMEZNIH POKLICEV STA ENA OD NAJVEČJIH GENERATORJEV SEDANJE OSEBNE IN GOSPODARSKE KRIZE!

Človeška želja delati v poklicu, ki nas osebno izpolni, je eksistencialna potreba, ker smo bili ustvarjeni, da ustvarjamo. Vsak človek je vreden, zato smo enakovredni. Predstavljajte si, kakšen bi bil svet, če bi nam starši in vzgojitelji govorili: »Svet te potrebuje točno takega, kot si. Si koristen in pomemben, tvoja odgovornost pa je, da najdeš v sebi tisto, kar te najbolj osrečuje in kar te izpolnjuje, in da to podariš drugim ljudem!«

ZAPOMNI SI, DA TI NA SVETU NI ENAKEGA. Bodi tisto, kar si, ker tega ne zna nihče bolje kot ti!

Uspešen je tisti, ki je srečen. Kaj človeka najbolj osrečuje? Občutek koristnosti, sprejetosti, občutek, da je nekaj vreden in da je cenjen.

Ljudje smo del narave in tako, kot imamo naravne vire, imamo tudi človeške vire. Koristnost naravnih virov nam je vsem jasna, človeški viri pa so zaradi vzgoje in šolskega sistema pri večini posameznikov žal prekriti z maskami, ki smo si jih nadeli, ko smo se prilagajali okolici. Naši dolžnost in pravica sta, da spoznamo svojo edinstvenost.

V naravi je vse povezano. Prav nič ne obstaja samo zaradi samega sebe. Prav vsaka stvar obstaja zaradi potrebe nekoga drugega. Tudi ljudje se moramo povezovati, da lažje delujemo.

Vsako delo je vredno spoštovanja in miselnost o večvrednosti poklicev nas vodi v medsebojne konflikte. Občutek koristnosti nas dela srečne, ker ko osrečimo drugega, smo sami deležni sreče.

Delo naj postane naša temeljna vrednota, ker smo ustvarjeni, da ustvarjamo!

Skrivnost, da si lahko zares ustvarimo lepše in boljše življenje, je v tem, da izbrišemo zamere, travme in ostala negativna čustva iz preteklosti, ki so v nas, ker smo se prilagajali okolici, si nadeli maske, ko smo si naredili prepričanje, da nismo dovolj dobri, lepi, sposobni, pametni.

Če želimo uresničiti svoje sanje in poslanstvo, se moramo »čustveno očistiti«, odstranjevati moramo te maske. Nerazrešena čustva namreč ustvarjajo blokade, zaradi katerih v življenje ne moremo priklicati tistega, kar bi si želeli. Ne le to, povzročajo nam tudi bolečino in celo bolezen. Torej stran s čustveno navlako!

Do sebe, do svoje prave narave, do poklicnega poslanstva pridemo skozi proces in ta proces je ljubezen. Jezo, žalost in strah raztopimo tako, da sebe in svojega notranjega, ranjenega otroka objamemo, potolažimo in se sprejmemo take, kot smo, ker prav taki, kot smo, smo del naravnega organiziranega ekosistema.

Ko enkrat razumemo celoto in pomen svojega dela oziroma prispevka pri tem, sprejmemo odgovornost za razvijanje svojih potencialov in ne obtožujemo drugih za svoj neuspeh. To je vstopnica na poti do osebnega in poslovnega uspeha!

S prevzemanjem odgovornosti za svojo osebno rast in z zavedanjem soodvisnosti s kolektivom se spodbujajo naravno sozvočje, povezanost, harmonija in integriteta, ki so TEMELJ USPEŠNEGA RAZVOJA današnjega časa.

Z drugačno miselnostjo turbulentni časi niso vir mnogih problemov, temveč vir mnogih priložnosti.

Izkoristite prirojene sposobnosti – delajte tisto, kar znate najbolje.

Srečen človek je srečen zato, ker izkorišča svoj prirojeni talent, dela tisto, kar mu je namenjeno, kar mu njegove naravne sposobnosti najbolje omogočajo. Dela tisto, kar najbolje zna, za druge ljudi.

Človek, ki je povsem prepričan vase in neomajno samozavesten, ki verjame, da izpolnjuje svojo usodo in da je njegovo življenje, kljub občasnim težavam, v bistvu del večjega načrta, ne bo občutil bolečine čustev, kot so ljubosumje, zavist, jeza, pohlep, žalost, apatija, strah itd.

Vabim vas, da se pridružite srčnemu projektu in da vDIHnete v svoje življenje smisel, saj si kot človeško bitje zaslužite vse najboljše zase. Vabim vas, da si skozi zavestno zvezno DIHanje skozi NOS uredite odNOSe z ljudmi okoli sebe. Ko se boste predali tej tehniki, boste prišli do svoje POKLICanosti in vse, kar boste potrebovali, bo prišlo do vas zaradi vaše vere v organiziran EKOsistem. Vsak človek je pomemben člen in mi vas potrebujemo take, kot ste po naravi – pristni, veseli in z odprtim srcem povezani z vsemi skozi VDIH in IZDIH.

Vsako živo bitje svoje življenje ohranja tako, da koristi DIH, ki je povezan z energijsko nitko, srebrno vrvico, z vso naravno, univerzalno inteligenco!

To je kakor CVET, katerega celota je lepša od vsote vseh njegovih posameznih delov in ki hkrati stopnjuje lepoto vsakega posameznega cvetnega lista.

Besedilo: Florence Maria Bratuž v sodelovanju z AIA – Mladinskim centrom Mengeš

Foto: samoarhiv Florence Marie Bratuž
Oglejte si tudi