Logo MojaObčina.si
JUTRI
14°C
4°C
ČET.
11°C
4°C
Oceni objavo

NATUROPATSKA OBRAVNAVA BOLEČIN V HRBTU

Akutna ali kronična bolečina v ledvenem delu hrbta je ena od najpogostejših telesnih bolečin, saj študije kažejo, da ima osem od desetih ljudi v nekem obdobju svojega življenja te težave. Kronična bolečina v hrbtenici je pogost vzrok bolniške odsotnosti z dela, poleg tega pa je veliko breme zdravstvene blagajne, saj stroški zdravljenja zaradi zapletenih operacij in sintetičnih narkotikov strmo naraščajo.

Značilno za te vrste bolečin je to, da pri 85 odstotkih bolnikov z bolečino v ledvenem delu hrbta pri zdravniku, kljub obsežnim diagnostičnim preiskavam, ne ugotovijo vzroka za bolečino. Pri bolečinah v hrbtu je zelo pomembno, da svojo bolečino čimbolj spoznamo in da se o možnih rešitvah čim več naučimo. Bolečina v hrbtu je lahko posledica poškodbe, ponavljajočih se dejanj, ki premaknejo fizično strukturo iz ravnotežja in prisilijo mišice v kompenzacijo. Če na primer vsak dan nosimo torbico, polno stvari, na eni strani telesa, to lahko povzroči bolečino v hrbtu, kolku ali rami. Pri bolečinah v hrbtenici moramo biti pozorni tudi na brazgotine po operacijah ali poškodbah, saj so lahko vzrok za bolečino, čeprav se nahajajo na drugi strani telesa. Vzrok za bolečino v hrbtu so lahko tudi vnetja ali metabolične težave, ki povzročajo artritis ali osteoporozo, pri čemer je za njeno odpravo potrebno prepoznati vzrok vnetja ali metaboličnih težav, ne samo načina odprave bolečine.

Po drugi strani pa se je potrebno zavedati čustvene plati, kajti mišice hranijo čustveni spomin, hranijo vse tisto, kar je telo preneslo skozi življenje. Če želimo doseči bistvo svoje bolečine v hrbtu, je včasih potrebno da se pomaknemo globlje, v to manj oprijemljivo plast tega, kar nosimo s seboj. Prav tako je pomembno vedeti, da vsak del hrbta shranjuje različna čustva – zgornji del hrbta bremena, srednji del krivdo in spodnji strahove. Obravnava bolečin v hrbtenici je zato precej individualizirana in mora vsebovati dobro anamnezo in diagnostiko, da se lahko preko prepleta terapevtskih sredstev prebijemo do same srčice problema in ga na najbolj ugoden način za uporabnika tudi rešimo. Pri obravnavi bolečin v hrbtenici imamo na voljo precej terapevtskih sredstev – telesno vadbo, različne vrste masaž (sprostitvena, tuina, terapevtska, športna), manualne tehnike (osteopatija, kiropraktika, aplikativna kinesiologija, miofascialna terapija, ročna limfna drenaža, obravnava brazgotin) ter naturopatske tehnike (kopeli, ustrezna prehrana, Bachove cvetne esence, aurikuloterapija, sprostitev).

Pri bolečinah v hrbtu pa je potrebno v današnjem času ozavestiti varno uporabo mobilnega telefona. Očitno je varnost uporabe pri sodobni tehnologiji lahko aktualen pojem tudi fizičnem smislu, saj pri dolgotrajni uporabi patološko upognjen vrat ruši vratno krivino hrbtenice, ki se lahko prenaša tudi na ledveni del. V tem primeru slika pove več kot tisoč besed.

Besedilo: Mateja Kržin

Foto: Brane Tomšič

Oglejte si tudi