Logo MojaObčina.si
DANES
12°C
8°C
JUTRI
19°C
7°C
Oceni objavo

Moja glava je zakon

19. januarja smo v AIA Mladinskem centru Mengeš prvič gostili Evo Otoničar iz Društva VITA, ki je mladim predstavila delovanje možganov, kaj se zgodi ob poškodbah in kako se lahko zavarujemo pred njimi. Poleg teorije nam je predstavila tudi resnične zgodbe, ki jih je spoznala v društvu.

Društvo VITA za pomoč po nezgodni poškodbi glave je organizacija, ki skrbi za izboljšanje kakovosti življenja poškodovanih oseb in njihovih svojcev ter ponovno vključevanje poškodovanih v širše okolje. V ta namen organizira dejavnosti dnevnega centra na sedežu društva, izlete, tabore, izvaja osebno asistenco, izdaja publikacije in družbo ozavešča o poškodbi glave. Preventivna izobraževanja izvaja v sodelovanju z Agencijo RS za varnost prometa. V Sloveniji je na leto v urgentnih ambulantah obravnavanih več kot 4000 oseb s poškodbo glave. Najpogostejši vzrok za poškodbe glave so prometne nesreče, sledijo padci, nesreče kolesarjev in pešcev, v najmanj primerih pa se poškodbe glave zgodijo zaradi nasilja. Najbolj rizični skupini sta mladi med 16. in 25. letom ter starejši med 60. in 65. letom. Pri tem je veliko več poškodovanih moških kot žensk.

Glavni vzroki za nezgodne poškodbe glave so prevelika hitrost, uporaba mobilnih telefonov med vožnjo ali hojo, vožnja pod vplivom alkohola ali mamil, neuporaba varnostnega pasu in čelade, slaba vidnost pešcev na cesti in neupoštevanje prometnih predpisov. S predavanji z naslovom »Moja glava je zakon« prikažemo, kako pomembni so naši možgani za delovanje celotnega telesa in vsakodnevno življenje ter kakšne so lahko posledice poškodbe glave. Ko si poškodujemo možgane, se namreč življenje nam in družini lahko popolnoma spremeni. Zato pazite nase in druge udeležence v prometu in upoštevajte prometne predpise.

Besedilo: Eva Otoničar v sodelovanju z AIA Mladinskim centrom Mengeš

Foto: Brane Tomšič

Oglejte si tudi