Logo MojaObčina.si
DANES
15°C
2°C
JUTRI
12°C
4°C
Oceni objavo

Kako deluje vodja tretjega tisočletja

V luči globokih globalnih sprememb in tudi volitev na državni ravni se je modro vprašati, kakšen naj bo in kako naj deluje nekdo, ki prevzema kakršnokoli odgovornost sovodenja v skupnosti. Doslej je oblast praviloma pomenila tudi prevlado vzorcev, ki niso povezovalni in še vse kaj drugega.

Vstopamo v dobo zavedanja in tako bodo delovali tudi rojeni naravni politiki in vodje. Iskali bodo univerzalne rešitve, ki bodo v skladu z univerzalno naravno resnico in pravico. Da pa bodo te rešitve lahko zaživele v praksi, bo potreben še en korak, in sicer zavedajoč se posameznik. To je odgovornost, ki pripada vsakomur izmed nas, zato ni modro čakati, da se bo »od nekod vzel odrešitelj«. Kakšni so potrebni koraki, sta na predavanju v prostorih Društva AIA – Mladinski center Mengeš spregovorila glasnika zavedanja Alenka Jovanovski in Bogdan Rahten. Obstajajo naravni univerzalni zakoni, ki veljajo za vsakogar. So pravični in jih je potrebno le sprejeti in zaživeti. A marsikdo bi želel spremembe, sam pa se ni pripravljen spremeniti … in to na bolje. Kje je tu razum? Če iskreno zaživimo univerzalne naravne vrednote: iskrenost – najprej do sebe, poštenost do sebe in drugih, hvaležnost iz srca, dobrosrčnost (odsotnost kalkulacije), zaupanje vase in višjo inteligenco, prizemljenost (biti prisotni v sedanjem trenutku) ipd., enostavno ne moremo zgrešiti.


Tako bodo delovali tudi naravni vodje tretjega tisočletja. Odgovorno bodo opravljali svoje poslanstvo, vedno za skupno dobro. Mislili, govorili in delovali bodo iz srca – v njem ni sovraštva ali kakršnekoli manipulacije. To pa ne pripada samo vodjam, temveč tudi vsakemu posamezniku na tem planetu. Do tega lahko pridemo z višanjem zavedanja, ki ne omogoča le boljšega zdravja, temveč predvsem modre oz. razumske življenjske odločitve. Z njim dosledno naslovimo vse, kar smo hote ali nehote pometli pod preprogo, nevidno breme pa onemogoča, da stvari vidimo jasno in zaživimo v lastnem miru.


Besedilo: Bogdan Rahten
Foto: Brane Tomšič

Oglejte si tudi