Logo MojaObčina.si
DANES
16°C
4°C
JUTRI
14°C
2°C
Oceni objavo

POLETNO ZATIŠJE IN JESENSKA PRIČAKOVANJA

Poletje in dopusti so v polnem zamahu, uživamo zaslužen počitek, v upočasnjenem ritmu, nekateri na morju, nekateri v hribih, spet drugi na izletih, si nabiramo novih moči za službo ali druge dejavnosti ter uspešno nadaljevanje ter uresničitev zastavljenih ciljev. Tudi Dobeno utripa počasneje, kar nekaj domačinov je odšlo na krajši ali daljši dopust, pa tudi obiskovalcev je občutno manj, da si tudi Dobenski gostinci lahko v miru privoščijo hladno in osvežilno pijačo.
Zato udarne jame na cestišču, zaraščene brežine ob cestah v naselju in (pre)velike jame na bankinah, v tem času, moti bistveno manj ljudi, tisti, ki pa to vidimo in verjamem, da tudi vsi ostali uporabniki Dobenskih cest, z upanjem pričakujemo konec dopustov, da so pristojni pridobili dovolj energije in bodo z novo vnemo in bolj zagnano pristopili k reševanju težav in izpolnitvi danih obljub svojim občanom.

Na osnovi odobrenih sredstev iz občinskega proračuna, smo se krajani Dobena soglasno odločili, da ta denar porabimo za nadaljevanje sanacije in razširitve ceste, za večjo varnost vseh uporabnikov. Vaški odbor je opravil potrebne razgovore z lastniki zemljišč, ob delih ceste, kjer ostri ovinki in ozko cestišče povzroča zastoje in ne nudijo dovolj varnosti. Oba lastnika g. Jože Jernejčič in g. Maks Remic sta se odzvala pozitivno in se strinjata, da se cesta na določenih (označenih) delih razširi za večjo varnost udeležencev. Z razgovori smo seznanili pristojne na občini in tako so si g. Špenko, g. Kavčič in g. Lojevec, ogledali situacijo na terenu, ob prisotnosti lastnikov dotičnih parcel.

Sklenjen je bil sporazumni dogovor in sedaj prebivalci kraja, v upanju in z nestrpnostjo pričakujemo, da pristojni odpravijo vse administrativne ovire in pripravijo vse potrebno, da se čim hitreje pristopi k izvedbi širitve in sanaciji dogovorjene trase ceste, kot so obljubili omenjeni občinski uradniki in tudi župan. Lani se je sanacija in širitev ceste vršila v času dopustov, da je to čim manj prizadelo njene uporabnike, letos je to zamujeno. Upamo pa, da se bo to zgodilo zares hitro, da ne bi jesensko deževje še dodatno podaljšalo časa obnove.

Še eno veliko pričakovanje in upanje je prisotno na Dobenu. V eni prejšnjhi številk glasila Mengšan je bil objavljen sestavek o Anžinovi domačiji, kjer je bila podrobno in menim, da tudi dovolj argumentirano predstavljena potreba krajanov po pridobitvi prostorov, za vsakovrstne aktivnosti in druženja prebivalcev, vseh starostnih skupin. Opravljeni so bili že razgovori z  lastnico, županom in tudi uradni cenilec je opravil cenitev. Sedaj čakamo nadaljne aktivnosti s strani občine, potrebne za pridobitev tega kulturno etnografskega objekta.

Glede na to, da je Dobeno edini in najbolj oddaljen kraj od Mengša, ki nima prostora za kakršnekoli družbene aktivnosti, krajani pričakujemo pozitiven odziv pristojnih občinskih organov.
Na žalost Dobenci nimamo predstavnika v teh organih (čeprav nismo najmanjše naselje v občini), ki bi pri kolegih agitirali, da bi podprl naša prizadevanja, a upamo na solidarnost in lojalnost pristojnih na občini.

 

Besedilo in foto: Tone Vidrgar    

Oglejte si tudi