Logo MojaObčina.si

Mengeš

DANES
10°C
-1°C
JUTRI
7°C
5°C
Deli

NA DOBENU SO BUČE GOVORILE

V nedeljo 30. oktobra, letos je bilo »pri Blažu« veselo. Turistično društvo in Kmečki turizem Blaž, sta že drugo leto zapored skupaj organizirala veselo, družabno prireditev, za otroke, njihove starše, babice, dedke, tete in strice ter njihove prijatelje, »Buče govorijo«.

 

Ker je 31. December praznik reformacije, dan spomina na prvo Slovensko knjigo in Primoža Trubarja, smo izrezovanje buč (za noč čarovnic), organizirali v nedeljo, saj je prav, da si oče prve Slovenske knjige ne deli praznika z čarovnicami, ki so prišle k nam iz ZDA, šele pred leti, podobno kot še nekaj njihovih praznovanj, ki so predvsem med mladimi, zelo «IN«, spodbujajo pa predvsem zapravljanje, kar najbolj razveseli trgovce. Naslednji praznični dan, 1 november, dan spomina na mrtve, pa tudi ni namenjen veselju, zato je verjetno prav, da je med norčavostjo in veseljem, ter žalostjo in mislimi na pokojne, ki so nam bili dragi, nekaj presledka, da ni vse v istem košu.
Tako se je v nedeljo ob 17 uri, »pri Blažu« zbralo lepo število mladih, njihovih staršev in skrbnikov, ki so si izbrali svoje buče in iz njih pričeli ustvarjati različne obraze; vesele, žalostne grozljive in prijazne. Na koncu je bilo razstavljenih preko 30 umetnij in treba je priznati in buče so povedale, kako resno in odgovorno so se vsi izdelovalci lotili svojega ustvarjanja, morda so k temu pripomogle tudi slastne palačinke, krofi in topel čaj, kar so brezplačno dobili vsi udeleženci. Čeprav čisto vsi niso bili najbolj zadovoljni s svojo stvaritvijo, so bili zmagovalci vsi in bilo je prijetno.

Že lani se je na prireditvi zbralo lepo število udeležencev, letos pa jih je prišlo še več in sodeč po zadovoljnih obrazih prisotnih in napovedih nekaterih mlajših: »ampak drugo leto, bom pa tako naredu …«, da bo tudi naslednje leto (že tradicionalno) tako.

 

Besedilo in foto: Tone Vidrgar

Všečkaj objavo

Oceni objavo

Število glasov: 0

Oglejte si tudi

Komentarji

Za komentiranje se morate prijaviti.
Na ta prispevek še ni komentarjev. Bodi prvi!
Digitalni marketing v Slovenij