Logo MojaObčina.si
DANES
10°C
4°C
JUTRI
10°C
5°C
Oceni objavo

OPIN!ME za mlade, ki hočejo vplivati na razvoj lokalnega okolja

Maja 2016 bodo mladi iz Kamnika, Litije in Mengša že testirali spletno in mobilno aplikacijo OP!N.ME, s katero bodo zbirali in komentirali pobude za izboljšave v lokalnem okolju. Pobude bodo prek aplikacije in prek mladih managerjev lokalnih skupnosti tudi takoj posredovali odločevalcem v svojih občinah. Pilotni projekt Srca Slovenije je del evropskega projekta EUth za večjo participacijo mladih.

 

Prvo delavnico pilotnega projekta smo 15. marca 2016, v sodelovanju z AIA - Mladinskim centrom, izvedli v Mengšu. Na testni fokusni delavnici so udeleženci z območja Mengša, Kamnika in Litije preverjali in preizkušali vsebinsko zasnovo spletne in mobilne platforme OP!N.ME. Ta z različnimi orodji spodbuja in omogoča digitalno in mobilno sodelovanje pri snovanju pobud, projektov, skupin in skupnosti za izboljšave v lokalnem okolju, ki si jih želijo mladi od 15 do 34 let. Aplikacija OP!N.ME  mladinskim organizacijam in javnim upravam omogoča vzpostavljanje sodelovalnih procesov tako prek spleta kot na dogodkih v živo. V preizkušanje platforme ter v zbiranje predlogov za njene izboljšave so vključeni mladi iz različnih držav, v Sloveniji ima vlogo pilotnega območja Srce Slovenije oz. občine Kamnik, Litija in Mengeš. Do maja 2016 bodo že nastajale vsebinske pobude za izboljšave v lokalnih okoljih, nato pa bodo uporabniki aplikacije OP!N.ME lahko na te pobude še sami vplivali in spremljali njihovo pot do uresničitve.

 

Mlade, ki bodo sodelovali v pilotnem projektu, bodo povezovali managerji skupnosti, ki so jih izbrali Mladinski centri sami. To so:

-       Rok Novak za občino Kamnik    (rok_novak@amis.net )

-       Matija Mohar za občino Litija     (matija.mohar@gmail.com )

-       Simon Štebe za občino Mengeš  (simon.stebe@gmail.com )

 

Mladi managerji skupnosti bodo administrirali testno uporabo spletne in mobilne platforme, njihova naloga pa bo tudi povezovanje mladih tako med seboj kot z lokalnimi odločevalci.

 

Se želite pridružiti nastajanju izboljšanih orodij za participacijo mladih?

Spoznajte projekt na https://opin.me/sl/

Prijavite se za OP!N.ME novice in pričakujte vabila na naslednje dogodke. Pišite na anita.molka@razvoj.si

 
Anita Molka, Razvojni center Srca Slovenije

Oglejte si tudi