Logo MojaObčina.si
DANES
15°C
2°C
JUTRI
12°C
4°C
Oceni objavo

ČISTILNA »AKCIJA« NA DOBENU

Čistilne akcije so v Sloveniji postale že tradicija, ki je v nekaterih krajih bolj, nekaterih manj odzivna, skoraj povsod pa se pohvalijo, da je bila uspešna. Spodbudno pa je, da je odpadkov iz leta v leto opazno manj. Tudi Mengeš in s tem tudi Dobeno se vsako leto aktivno vključuje in sodeluje v boju za čistejšo deželo.
Na skupnem sestanku društev s predstavniki občine, konec marca je bil postavljen plan in določena področja skupne občinske akcije, med nje je bila uvrščena tudi trasa od vznožja Dobena, do »studenca«. Na dan akcije, pa smo bili obveščeni, da akcija za to področje ne bo občinska, temveč le krajevna.

Akcije čiščenja smo se kljub dobremu obveščanju; v Mengšanu, poslana obvestila na skoraj 100 e-mail naslovov in osebnih vabil, udeležili vsega 3 Dobenci.

Kljub temu smo jo vzeli odgovorno in temeljito očistili celotno področje, od »studenca«, do kamnitega mostička pred Loko. Največ dela je bilo okoli odlagališča odpadkov pri "studencu" in na parkiriščih pred vzponom na Dobeno. Vsak od udeležencev akcije je nabral polno vrečo, tako smo v dobrih 2 urah, skupaj prinesli k deponiji opazno količino, raznovrstnih odpadkov.

Glede na število stalnih prebivalcev Dobena, sta bila Zg. in Sp. Dobeno enakovredno zastopana; 2 z Zg. in 1 s Sp., tako, da že lahko govorimo o množini in ker je bila prisotna tudi predstavnica lepšega spola, o ljudeh. Udeležba pa je malenkost presegla 1%. Hvala vsem, ki ste bili v mislih z nami in s tem izkazali svojo pripadnost kraju in TDD.

Nekateri ste nam tudi pomahali, ali potrobili ko ste nas videli v akciji…, prisoten je bil nelagoden občutek, da edino mi trije v celem kraju, ne vemo kaj početi s seboj in časom, pa nam je akcija prav prišla…

Vsaka taka ali podobna aktivnost je tudi priložnost za druženje in povezovanje s sokrajani, tkanje prijateljstev, komur je to mar. Ni veliko priložnosti za to, in ker smo skoraj vsi Dobenci prišleki iz različnih krajev, poleg tega pa se naselje razteza na veliki površini, je razlogov za to še več. Razen nekaj žalostnih izjem se trudimo, da so naši domovi in njih okolica lepo urejeni, ali ne bi bilo prav, da skupaj čistimo tudi poti in ceste, da nas povezujejo, ne ločujejo?

Bil je lep sobotni dan, nekateri ste ga izkoristili za neodložljivo delo v vrtu, dolgo načrtovan izlet, nujen obisk trgovine, prepotreben sprehod v naravo, sami ali z otroki, morda je bila prav sedaj priložnost, da otrokom pokažete pravi odnos do narave in prijateljskega  druženja izven družine…

Nekaj se vas je res opravičilo in vem, da nekaterim zdravje ne dopušča aktivnosti, ki bi jih sicer počeli, dvomim pa, da to velja za vseh 248 krajanov, tudi precej mladih je med nami in pravijo, da na mladih svet stoji, če je tako, skrb ni odveč...  Menim, da je pozdrav z roko, ali nasmeh sosedu in sokrajanu, ko se pelješ v avtu mimo, premalo za dobre in tople sosedske odnose.

Upam, da mojega pisanje ne vzamete negativno, saj z njim želim le spodbuditi medsebojno sodelovanje, vključitev mladih v krajevne aktivnosti, druženje in prijateljske odnose med nami, Dobenci!   

 

Besedilo in foto: Tone Vidrgar 

Oglejte si tudi