Logo MojaObčina.si
JUTRI
18°C
8°C
SOB.
25°C
7°C
Oceni objavo

Z Dobena na MADAGASKAR IN REUNION

Turistično društvo Dobeno je v četrtek 19. maja 2016, v prostorih KT Blaž, organiziralo še eno, zanimivo potopisno predavanje »Po Madagaskarju«. Deželi, ki leži ob vzhodni Afriki, z cca 20 mio prebivalcev, ki se imenujejo Malgaši, večina jih je azijskega izvora. Na otoku od leta 1975, deluje naš rojak, misionar Pedro Opeka, predlagan za prejem »Nobelove nagrade za mir«.
Naš sokrajan in svetovni popotnik, Tone Burgar, ki že 35 let potuje po tujih in daljnih deželah, nam je povedal veliko zanimivosti in značilnosti o tej otoški državi, četrtem največjem otoku sveta in pogledih na to deželo, od Afrike ločene 165 mio let, zato je tu 90 % endemičnih živali. Dežela, bogata z živalstvom in rastlinstvom, ki pa je močno ogroženo, saj koruptivna vlada, ki je sama sebi namen (kako žalostno in znano to zveni), dopušča pretirano izkoriščanja gozda, kot tudi ostalih naravnih bogastev, zato je to zelo revna dežela, ljudje pa po Tonetovem pripovedovanju, prijazni in gostoljubni. 

Madagaskar je postal neodvisen šele leta 1960, uradna jezika sta francoščina in malgaščina. Prvi priseljenci so prišli iz Indonezije v 2. stol. n. š., deželo pa so v začetku 16. stol. odkrili Portugalci, med potovanjem v Indijo. Tone pove, da je dežela največja pridelovalka vanilije na svetu, ki so jo tja pripeljali Fracozi v času njihove nadvlade, iz Mehike.

Na 14 dnevnem trekingu po Madagaskarju, so si Tone in druščina ogledali 2 narodna parka: Tsingy de Bemaraha in Andringitra, ter se povzpeli na 2. najvišjo goro na otoku, »Boby peak« (ime je v malgaškem jeziku težko izgovorljivo, zato tudi domačini raje uporabljajo angleško ime). Najvišja gora otoka je zelo težko dostopna.

Ena največjih privlačnosti dežele je njihov kras z značilnimi tsingyji in škrapljami, od 20 – 40 m, mali tsingy in od 75 – 120 m veliki tsingy, globokimi ozkimi kanjoni, ki jih je v stoletjih v apnenec izdolbla voda, dno v večini prekriva značilno rastlinstvo. Tsingy v malgaškem jeziku pomeni »tam kjer ne moreš hoditi bos«. Na Madagaskarju rastejo tudi znana, slikovita drevesa, velikani imenovana baobab, znana je avenija baobabov. Na svoji poti so pohodniki srečevali tudi značilne živalske predstavnike, lemurje – preko 50 vrst jih je in kameleone. Tone še doda, da promet na otoku poteka v glavnem na vodi (reke, morje), cest je malo, pa še te v slabem stanju.

Tretji teden so pohodniki namenili obisku izredno slikovitega, Francoskega otoka Reunion (Francoski Nepal), oddaljenega 1000 km od Madagaskarja proti Avstraliji, velikosti 50 x 60 km, katerega Francozi ne reklamirajo, ker ga imajo najraje zase. Otok je poznan po adrenalinskih športih, na njem pa ni  insektov, tako, da morajo vanilijo opraševati umetno. Glavna značilnost otoka je še delujoči vulkan, 2632 m visoki Piton de Fournaise.

Na Reunionu se je rodil tudi sloviti Francoski pilot 1. svetovne vojne, Roland Garros, po njem se imenuje tudi kompleks teniških igrišč v Parizu, kjer se vsako leto, ravno v tem času, odvija prestižni teniški turnir za grand slam.

Še marsikaj je dodal Burgarjev Tone, ko so ga prisotni, ki so napolnili »malo dvorano« pri »Blažu«, spraševali in prislužil si je spontan aplavz. Slišati je bilo tudi kar nekaj pohval na račun TD, za svoja prizadevanja, saj »četica« vzorno skrbi, da se v kraju vrstijo različni kulturni in družabni dogodki.

 

Besedilo: T. Vidrgar

Foto: T. Burgar

Oglejte si tudi