Oceni objavo

Razstava »Pogovor s čebelami«

58. Castrum Vallis  mednarodna razstava umetniških del v obmorskem mestecu Bale blizu Rovinja na Hrvaškem, je najbolj značilna kulturno-umetniška razstava v hrvaški Istri. Prva tovrstna likovna razstava sega daleč nazaj v leto 1964. Kot je v uvodu kataloga zapisala umetnostna kritičarka in etnologinja Kristina Tamara Franić Kučiš sta spontanost in raznolikost del akademskih in ljubiteljskih slikarjev, kiparjev ter fotografov v vseh teh letih botrovali, da je manifestacija, poimenovana Castrum Vallis, obstala in postala prava značilna podoba mesteca Bale ali Brand Bale. Iz leta v leto je vse več razstavljavcev.

Otvoritev razstave se je odvijala v soboto, 30. julija 2022, v  galeriji Ulika v Balah. Tokratna tematika je bila zelo zanimiva  "Razgovori sa pčelama« ali po slovensko »Pogovor s čebelami«. Kot je zapisala Tamara Franić Kučiš, sta vloga in vrednost čebel v naravi neprecenljivi.

Tričlanska komisija je predhodno opravila izbor med 75 deli in izbrala 43 najboljših del za razstavo, od teh je izbrala tudi 16 najboljših del za katalog.

Sodelovale smo tudi članice iz Likovnega društva Mengeš, ki smo ponosne, da smo se uvrstile v ožji izbor s svojimi slikarskimi deli, in sicer: Emanuela Rodica z delom »Medena dežela«, Martina Kozamernik z delom »Čebelica« in Helena Testen s slikarskim delom »Let«. Ob tem tudi naša likovna kolegica Irena Gorenc z delom z naslovom »Moja čebelica«. Iskrene čestitke vsem uvrščenim. 

Uvrščena dela so objavljena na spletni strani www.castrum-vallis.org. Lepo vabljeni na ogled.

Besedilo in Foto: Helena Testen

 

 

Oglejte si tudi