Oceni objavo

Tradicionalna prvomajska budnica z Mengeško godbo 2022

Prvomajski prazniki so v letošnjem letu končno minili po starih navadah – brez posebnih omejitev. V soboto, 30. aprila 2022, je Mengeška godba tradicionalno zaigrala ob prižigu kresa na Gobavici, naslednji dan pa z veselimi melodijami prebujala občane po mengeških ulicah.

Predvečer praznika dela in tradicionalni delavski praznik sta minila brez dežja ter po dveh letih okrnjenega delovanja in dveh budnicah z omejitvami tudi v še bolj prešernem vzdušju. Po prižigu kresa smo na zadnji aprilski dan z igranjem nadaljevali na Mengeški koči, kjer so poskrbeli tudi za odlično postrežbo. Na prvomajsko nedeljsko jutro pa smo s prebujanjem in koračnicami pred godbenim domom pričeli ob 6. uri zjutraj. Tradicija je tradicija, le da smo tokrat izbrali nekoliko drugačno traso korakanja, na kateri so nas sprejeli in pogostili naši zvesti poslušalci in podporniki. Še posebej so se nas razveselili oskrbovanci Doma počitka Mengeš. Formacija godbenic in godbenikov pod vodstvom kapelnika Dimitrija Ledererja je zavila tudi na Muljavo, kjer smo obiskali svojega dolgoletnega člana in kapelnika Veteranske sekcije Vinka Sitarja, ki nam je z veseljem prisluhnil in nam "zamahal", mi pa smo odločno in ponosno zaigrali, da se je orosilo marsikatero oko. 

Pri letošnji budnici je sodelovala tudi Veteranska sekcija Mengeške godbe pod taktirko Janeza Pera. "Mengeški veterani" so prebujali prebivalce Topol, Loke pri Mengšu in Dobena, kar je letošnja nadgradnja izvedbe budnice prejšnjih let, saj so na ta način zadonele godbene melodije prav v vseh delih mengeške občine.

Hvala vsem podpornikom in gostiteljem, ki ste nas med korakanjem sprejeli odprtih rok in pripravili odlične pogostitve ter nam namenili lepe in spodbudne besede.

Do začetka poletnih počitnic, torej v maju in juniju, Mengeško godbo čaka lepo število nastopov, predzadnjo majsko nedeljo pa se bomo godbenice in godbeniki udeležili Državnega tekmovanja ZSG v 1. kategoriji, ki bo potekalo v Krškem.

Besedilo: Maja Keržič

Foto: D. L. in A. P.

Oglejte si tudi