Oceni objavo

Razstava vsestranskega umetnika Lojzeta Burja

Fotografija, železo in platno nosi naslov razstave avtorja Lojzeta Burje. Otvoritev pregledne obsežne razstave vsestranskega umetnika in člana Likovnega društva Mengeš je potekala v preddverju Kulturnega doma v Mengšu v torek 14. marca 2023. Prijeten umetniški večer je povezovala predsednica društva Helena Testen, za  instrumentalni glasbeni vložek z igranjem na ksilofon je poskrbel mladi  glasbenik Anton Špenko.

Njegova 10. samostojna razstava obsega raznoliko in bogato bero umetnin. Že naslov avtorjeve razstave zgovorno kaže, da je umetnik na ogled postavil fotografska, kiparska in slikarska dela. Njegove začetke in umetniško pot je opisal likovni pedagog, slikar, fotograf,  prof. Lojze Kalinšek, napisane spremne besede pa je prebrala podpredsednica Emanuela Rodica.

Lojze Burja je bil rojen leta 1957. Po osnovni šoli je obiskoval srednjo poklicno šolo, kjer se je izučil za zidarja. Ta poklic je opravljal sedem let, nato pa se je zaposlil v sitotiskarski delavnici in se priučil grafičnih tiskarskih veščin. Tam je vztrajal 20 let, zadnjih 13 let do upokojitve pa je delal kot vzdrževalec na golf igrišču Arboretum. Sedaj se lahko popolnoma posveča likovnemu ustvarjanju, kiparstvu, grafičnemu in fotografskemu področju. Lojze se je leta 2000 najprej pridružil Likovnemu društvu Tone Kranjc v Kamnik, od leta 2011 pa je član Likovnega društva Mengeš. Lojze Burja je vsestranski umetnik in kot ga je opisal profesor Lojze Kalinšek v nadaljevanju z besedam: težko bi izpostavil likovno področje, ki mu Lojze daje prednost pred drugimi. Sledeč letnim časom vremenu ali preprosto navdihu, se njegovi motivi namreč vzajemno prepletajo. Kot član Likovnega društva Mengeš se vključuje v programe in projekte društva, s svojim delom dviguje nivo, skrbi za tehnično podporo, njegovo znanje in ideje rešujejo težave, ki se pojavljajo ob postavitvah razstav ali organizacijah dogodkov. Dogodke beleži tudi fotografsko.

Kot tehnično vsestransko podkovan se tako loteva likovnih nalog, ki jim hkrati vdihne tudi bogato sporočilno noto. Kot slikar, grafik in fotograf predstavi motiv z jasnimi, neposrednimi likovnimi prvinami-kompozicijo, izbiro formata, prostorsko orientacijo, detajli, hkrati pa prepriča s poznavanjem uporabljenih tehnik. Za vsako od teh področij zna poiskati najustreznejšo motiviko, ali obratno, z njegovimi izkušnjami in idejami  se mu ni treba omejevati na eno ali drugo, razen če tako zahteva zadana naloga. Slikarski motivi obsegajo vedute iz okolja, ki ga nagovorijo s svojo zanimivostjo in atraktivnostjo, upodablja jih natančno, verodostojno, prepoznavno. Barvne skale so harmonične, izražajo idiličen odnos do motiva.  Grafična dela v tehniki suhe igle so nadgradnja risarskih postopkov, pri večbarvnem linorezu večjega formata pa razširi zmožnosti grafičnega reproduciranja s substilnimi barvnimi intervencijami in jim tako da povsem novo dimenzijo. Fotografsko ga pritegnejo jasni in zanimivi motivi, ki jih z uporabo bogate tehnike izlušči iz vidnega okolja in predstavi v zanimivih serijah, kot so idilični motivi živalskega in rastlinskega sveta v njegovem domačem okolju, predvsem v gozdovih okoli Arboretuma, meteorološki in svetlobni fenomeni (strele, oblaki), ali pa letalski promet, ki ga interpretira z dolgimi nočnimi ekspozicijami sledi pristajanja in vzletanja ali pa z letali, ki jih z ekstremnim teleobjektivom lovi v trenutkih, ko prečijo pot med njim in polno luno. Kalinšek posebej izpostavlja njegove kiparske dosežke, ki so ne samo tehnično izjemni in popolni, ampak tudi vsebinsko predstavljajo presežek v smislu ohranjanja naše bogate kulturne dediščine, saj upodabljajo kmečke običajem življenjski stil in navade, ki počasi izginjajo oziroma se hitro spreminjajo, modernizirajo ali pa jih preprosto ni več. Na začetku je kiparil v lesu z motorno žago je ustvarjal dela večjih dimenzij, nato pa se je posvetil obdelovanju kovin. Kiparjev, ki ustvarjajo s kovinami je kar nekaj, s prav posebno tehnično preciznostjo in izvirnostjo pa je Lojze vsaj v slovenskem prostoru dragocen unikat. 

Za to obliko sporočilnosti si je izbral precej težko, malo nenavadno, a izpovedno zelo učinkovito obliko obdelave železa, ki mu z dolgotrajnimi postopki z rezanjem, varjenjem, brušenjem in filigransko preciznostjo vdihne večno življenje v obliki fotografsko v trenutku zamrznjenih žanrskih insenacij-podob s tisočerimi podrobnostmi, ki jih strne v ilustrativno pripovedno celoto.

Razstave se je udeležilo lepo število obiskovalcev, sorodnikov, prijateljev, članov Likovnega društva Mengeš, ter ljubiteljev umetnosti. Med drugimi se je odprtja udeležil župan Občine Mengeš Bogo Ropotar, ki je razstavo tudi uradno odprl. Župan je avtorju za razstavo iskreno čestital, se zahvalil s besedami, da je z razstavo s  svojimi umetniškimi deli ne samo vnesel lepoto  v prostor kot je preddverje Kulturnega doma, temveč je tudi poskrbel za lep doprinos kulturi ter Občini Mengeš. Ganjen je besede zahvale vsem obiskovalcem, županu, mentorju Lojzetu Kalinšku, predsednici Heleni Testen in članom Likovnega društva Mengeš, svoji družini izrekel po predstavitvi sam umetnik Lojze Burja in ob tem omenil vse sodelujoče ob postavitvi razstave. Razstave se je udeležil tudi bivši župan Franc Jerič, mentor Likovnega društva Mengeš Lojze Kalinšek in vodja JSKD OI Kamnik Tone Ftičar.

Razstava bo na ogled do 17.4. 2023. Vljudno vabljeni na ogled.

Ob razstavi Lojzetu Burji iskreno čestitamo.

Spremne besede o avtorju razstave: prof. Lojze Kalinšek

Besedilo in foto: Helena Testen

Oglejte si tudi