Oceni objavo

Prvomajski kres in budnica

Kresovanje in sploh prvomajska budnica sta eden večjih in pomembnejših dogodkov vsake slovenske godbe ali pihalnega orkestra. To lepo tradicijo radi ohranjamo tudi pri Mengeški godbi. Po dobri lanskoletni praksi smo k sodelovanju tudi letos povabili veteransko sekcijo, ki je pokrila še druge lokacije mengeške občine in širše.

V nedeljo, 30. aprila 2023, na predvečer praznika dela, smo tradicionalno zaigrali ob prižigu kresa na Gobavici. Opremljeni z instrumenti smo se peš podali na hrib in se najprej ustavili v Lokalu na Gobavici  Pr` Fartku. Tam smo se dodobra ogreli in razveselili že lepo število zbranih poslušalcev in zabave željnih gostov. Tomaž Fartek in ekipa, hvala za postrežbo. Nato smo pot nadaljevali proti kapelici in kresu. Ko se je že začelo mračiti, so ga ob zvokih naše godbe gasilci PGD Mengeš uspešno prižgali. Veselo vzdušje se je nato nadaljevalo pri Mengeški koči, kjer smo zaigrali še nekaj poskočnih melodij in se okrepčali z jedmi z žara. Nekateri so se nato zabavali še dolgo v noč, drugi pa smo se odšli spočit in pripravit na jutranjo budnico. 

Pozdrav Mengšu, prva skladba v naših godbenih knjižicah, je zazvenela 1. maja 2023, točno ob 6.00. Nato so se naše koračnice razlegale po Mengšu. Na svojem domu nas je lepo sprejel in pogostil župan Bogo Ropotar, prebudili smo tudi oskrbovance Doma počitka Mengeš, ki so se nas še posebej razveselili, in pot nadaljevali mimo tradicionalnih postaj naših prijateljev in podpornikov ter vsem zaželeli lep praznik. Hvala prav vsem in vsakemu posebej za prijazen sprejem in dobro postrežbo. 

Mengeške godbenice in godbeniki smo poskrbeli za bujenje v Mengšu, veteransko sekcijo pa smo poslali "na teren", da so pokrili še druge dele mengeške občine in še sosednji Trzin. Veteranska sekcija pod vodstvom Janeza Pera je zaigrala pri gasilskem domu v Loki pri Mengšu, Topolah, na dveh lokacijah v Trzinu in na koncu še na dveh postajah na Dobenu.

Tokratno prvomajsko dogajanje nam bo ostalo v lepem spominu, a so naše misli usmerjene že k novemu letnemu koncertu, ki ga pripravljamo. V petek, 19. maja 2023, ob 20. uri, bomo ponovno zaigrali v Letnem gledališču Mengeš (pri tabornikih oz. v "Pruhu"). Ob filmskih projekcijah bodo zazvenele številne glasbene filmske uspešnice in uvodne špice nekaterih risanih filmov. Vabljeni v kino na prostem z Mengeško godbo pod vodstvom kapelnika Dimitrija Ledererja in kakšnim presenečenjem. Za hrano in pijačo bo poskrbljeno, manjkate le še vi. V koledarčku si torej naredite zabeležko  Filmski koncert z Mengeško godbo  petek, 19. maj 2023, ob 20.00.

Besedilo: Maja Keržič

Foto: A. O., M. R.

Oglejte si tudi