Logo MojaObčina.si
DANES
18°C
8°C
JUTRI
25°C
7°C
Oceni objavo

Prešeren navdušil Dobeno

Prešeren navdušil Dobeno

 

Turistično društvo Dobeno je že lan,i na kulturni praznik priredilo, v počastitev spomina na našega največjega pesnika Franceta Prešerna, recital njegovih pesmi, katerim se je pridružilo še nekaj pesmi drugih avtorjev, pri Trojanškovi hruški (najstarejša tepka na Dobenu).

Prireditev je bila dobro obiskana, čeprav lokacija ni bila izbrana najbolj posrečeno.

 

Tako smo se v TD odločili, da za naprej zamenjamo lokacijo za prostor pred Anžinovo domačijo, ki bi idealno ustrezal našemu namenu, saj veliko dvorišče obkroženo z hišo, hlevom in skednjem, na sredini pa uta, nudi krasno naravno kuliso, za različne prireditve na prostem. Na naše veselje se je lastnik Brane Anžin takoj strinjal in nam rad odstopil prostor pred domačijo za ta namen.

 

Koordinatorka in režiserka prireditve Meta, se je kljub bolezni izjemno potrudila. Po njeni zamisli smo pripravili sceno in jo polepšali s cvetjem, ki ga je podarilo Vrtnarstvo Hubat. V ponedeljek, smo kljub »jokavemu« vremenu, posedli v uto še igralce (Prešerna, Urško, Povodnega moža in 2 meščanski gospe), v dokaj originalni opravi 19. stoletja. Prireditveni prostor je zaživel v Prešernovem času, čeprav je deževalo, to ni motilo nastopajočih in tudi obiskovalcev se je zbralo krepke, pol stotnije.

Še 3 dni pred prireditvijo ni kazalo najbolje (število nastopajočih), a se nas je na odru zvrstilo kar 13. Razen podžupana Boga Ropotarja in njegove soproge, smo bili ostali izvajalci le domačini z Dobena.

 

Vsi nastopajoči smo se potrudili in glede na komentarje gledalcev, svoj nastop opravili z odliko. Dodatno bi izpostavil: najmlajša, 11 letnega Luko Anžina in leto starejšega Domna Burgarja, sovaščanko Frančiško Hunjet, ki je recitirala kar 3 lastne pesmi, najstarejšega, Frančiška Podpečana (skoraj 80 let), z Ježkovo »Gangstersko idilo«. Posebno pozornost in navdušen aplavz vseh prisotnih, pa je požela igrano-recitirana izvedba Povodnega moža, v režiji in recitaciji Mete Selan, z ekipo amaterskih igralcev z Dobena, ki pa so svoje vloge odigrali profesionalno.

 

Pred zaključkom je vse prisotne pozdravil predsednik TD Martin Einsiedler, se zahvalil vsem nastopajočim za »nepričakovano dobro« izvedbo, ostalim udeležencem pa za obisk, nakar smo vsi prisotni zapeli še Zdravljico. Celoten program je trajal dobro uro, prisotni so menili, da je bilo kar prehitro konec, izvedba pa »skoraj vrhunska«, saj je požela obilo odobravanja in organizatorji smo obljubili, da se bodo podobne prireditve na Dobenu še dogajale.

 

Vsi prisotni in nastopajoči smo bili pogoščeni z toplim čajem, aperitivom in domačim pecivom, ki so ga pripravile domačinke, tako se je debata o prireditvi, nastopajočih in o planih za naprej potegnila v popoldanske ure.  

 

 

Tekst in fotografije:

 

Tone Vidrgar    

 

 

Oglejte si tudi