Logo MojaObčina.si
JUTRI
16°C
3°C
SOB.
18°C
7°C
Oceni objavo

Mengeška godba za 1. maj 2020

Letošnje prvomajske praznike je zaznamoval vsem poznan koronavirus, zato je bilo vse malo drugače. Godbenice in godbeniki smo se prilagodili novim razmeram in si ter vsem vam, našim zvestim poslušalcem, z glasbo poskušali polepšati praznične dni.
Uspelo nam je izvesti tako kresovanje kot tudi tradicionalno prvomajsko budnico, seveda razmeram primerno. Kljub številnim preprekam; prepovedanemu druženju, celo prehajanju med občinami, ki je bilo odpravljeno tik pred budnico, zadnjega aprila in še velike požarne ogroženosti in prepovedi kurjenja ognja, smo več kot uspešno izvedli oba načrtovana nastopa. Zadnje aprilske dni smo v domači karanteni izkoristili čas in vsak za svoj part posneli nekaj skladb. Nato sta naša godbenika Jaka Korenjak in Žan Avbelj poskrbela za združitev slike in zvoka ter končno podobo posnetkov. Godbeni izdelek, ki smo ga poimenovali "virtualno kresovanje", saj smo skoraj dobesedno igrali ob ognju, smo premierno predvajali na predvečer praznika dela, v četrtek, 30. aprila. Posnetek si lahko znova ogledate in poslušate na naši Facebook strani, internetni strani www.mengeska-godba.si ali na našem Youtube kanalu.

 

Živel koronski 1. maj 2020!

V petek, 1. maja, smo se polni pričakovanj zbudili v deževno jutro. Tudi slabo vreme ni moglo pokvariti veselja in vneme, da Mengšankam in Mengšanom tradicionalno voščimo, zaigramo in jih prebudimo za 1. maj. Začeli smo točno ob 6.00, na primerni medosebni varnostni korona razdalji, na zasebnem zemljišču pred godbenim domom in z odobravanjem vseh, ki so v tem času v Mengšu skrbeli za red. Prvi maj so nam prišli voščit tudi župan Franc Jerič, poveljnik CZ Mengeš Jure Šinkovec, predsednik mengeških gasilcev Sandi Jaklič ter nekaj zvestih poslušalcev, ki so dogajanje spremljali s primerne razdalje. Nekateri naši podporniki pa so nas razveselili tudi z domačimi dobrotami, za katere se jim lepo zahvaljujemo. Budnica je uspela. Slišalo se nas je daleč, igranje pa smo v živo predvajali tudi preko naše Facebook strani. Upamo, da se nas je slišalo vse do vašega doma. 

Za pomoč in podporo pri organizaciji se prav lepo zahvaljujemo mengeškim gasilcem in predsedniku Sandiju Jakliču ter vsem drugim, ki ste pripomogli, da je tradicionalni dogodek, eden izmed najpomembnejših za vsako slovensko godbo, v malenkost drugačni obliki vseeno uspel.

Tudi v prihodnje si bomo prizadevali, da kot eno izmed najaktivnejših mengeških društev izvedemo še kakšno načrtovano ali nenačrtovano aktivnost, seveda v okviru zmožnosti.

 

Besedilo: Maja Keržič

Foto: Miha Požar

Oglejte si tudi