Logo MojaObčina.si
JUTRI
18°C
6°C
NED.
23°C
8°C
Oceni objavo

Mengeška godba v Daxu

Po nekajletnem premoru smo se mengeški godbeniki v avgustu znova odpravili na večdnevno gostovanje v tujino. Tokratna destinacija je bilo mesto Dax v Franciji.
Polni pričakovanj smo v soboto, 12. avgusta, nekaj po poldnevu, po še zadnji kratki vaji, krenili na dolgo pot proti Franciji. Skoraj 24-urna vožnja je minila kar hitro, saj smo bili prava ekipa s katero ni nikoli dolgčas. V zgodnjih jutranjih urah smo v mestu Carcassonne dočakali sončni vzhod in se na kratko sprehodili po njegovi srednjeveški utrdbi, ki je na seznamu UNESCOve svetovne dediščine. Po še nekaj urah vožnje smo srečno prispeli na cilj, v Dax, mesto z okoli 22. 000 prebivalci, kjer so nas že čakali organizatorji. Sledila je namestitev v študentskem domu, godbena pojedina na hodniku, prva vaja korakanja na parkirišču in kratek ogled mestnega utripa. V črnih godbenih rock majicah smo zelo izstopali iz množice, saj so bili prav vsi oblečeni v belo-rdečih barvah, ki se tradicionalno nosijo v času praznovanja »La ferie«. Da bi jim bili vsaj malo podobni, smo si nekateri na stojnicah kupili rdeče rutke z različnimi napisi oz. podobami bikcev, saj mesto leži relativno blizu Španije. Zvečer nas je že čakala naša spremljevalka »Cilka« in nas peljala na večerjo, nato pa še v veliko areno, namenjeno bikoborbam, kjer smo si ogledali nastope folklornih in drugih plesnih skupin. Vzdušje na tribunah je bilo fantastično, nas pa so prevevali mešani občutki veselja in rahle treme, saj smo se zavedali, da bomo imeli naslednjega dne v tej areni svojih 20 minut za predstavitev tudi mi. Na poti proti našemu prenočišču smo se med množico zabave željnih obiskovalcev prebijali mimo različnih lokalov, ki so vsak s svojim glasbenim programom privabljali goste, se ustavili še na koncertu v mestnem parku nato pa počasi zaključili razburljiv dan.

V ponedeljek, 14. avgusta, smo se spočiti odpravili čez mesto na lokacijo, kjer smo imele vse sodelujoče skupine obroke. Sledilo je spletanje kitk in oblačenje v narodne noše, prvi intervju za francosko televizijo nato pa smo pričeli s parado po mestnih ulicah, med katero smo izvajali nekaj osnovnih figur korakanja. Pred nami je korakal naš novi predvodnik Žan Avbelj in ponosno vihtel predvodniško palico. Več kot enourno korakanje v vročini je bilo kar naporno, a so nam vzkliki navdušenja zbrane množice gledalcev vedno znova vlivali energijo. Nato smo slovensko glasbo predstavili še v enem od tamkajšnjih lokalov ter zaplesali z nekaj dekleti. Po krajšem počitku smo imeli še zadnjo vajo. Nato smo se po večerji odpravili proti areni. Vremenska napoved ni bila obetavna. Že na poti, tik pred areno so nas ujele prve dežne kapljice, nato pa se je počasi ulilo. Organizatorji so že skoraj odpovedali dogodek, a ker smo bili že ravno tam, dovolili, da na tribunah vseeno zaigramo, saj se je kljub dežju zbrala lepa množica spektakla željnih gledalcev. Po zaigrani prvi koračnici so nam odgovorni zaukazali, naj zaključimo, saj se približuje nevihta. Seveda se Mengeško godbo, ko je »zvlečena« težko ustavi, zato smo neumorno igrali naprej in naredili pravi žur, poslušalci pa so nam veselo skandirali. Po našem vzoru je nato zaigralo še nekaj glasbenih skupin oz godb. Kot nalašč je po koncu nastopov dež ponehal. Čeprav se nam velika želja, da bi sredi velike arene izvedli »polža« in ostale naučene figure, ki smo jih zavzeto pilili, ni izpolnila, smo bili po koncu vseeno zadovoljni. Večer smo zaključili v dobri družbi Špancev ter nekaterih drugih gostujočih skupin.

V torek, 15. avgusta, na veliki šmaren, smo še enkrat zaigrali v povorki, organizatorjem predali darila ter zahvale in se po kosilu počasi odpravili proti domu. Med vožnjo smo se ustavili še v »rožnatem mestu« Toulouse, kjer nam je godbenica Nina pripravila vodeni sprehod in povedala veliko zanimivosti o tem zgodovinsko bogatem mestu, ki je zelo priljubljeno tudi med študenti.

Domov smo se vrnili polni lepih vtisov, z željo, da kmalu ponovimo to prijetno glasbeno avanturo in zopet ponosno predstavimo in zastopamo Mengeš in Slovenijo na tujem. V štirih dneh se nam je zgodilo veliko zanimivega. Nekaj smo zapisali, o drugih nepozabnih dogodivščinah pa povprašajte godbenike in godbenice.

Besedilo: Maja Keržič
Foto: D. L.

Povezave

Facebook

Oglejte si tudi