Logo MojaObčina.si
DANES
7°C
5°C
JUTRI
9°C
5°C
Oceni objavo

Mengeš iz preteklosti v sedanjost in za prihodnost

Turistično društvo Mengeš je v soboto, 20. avgusta, 2016, pri Lovski koči v Mengšu že četrtič pripravilo etnološko prireditev Mengeš iz preteklosti v sedanjost in za prihodnost. Letos so izbrali temi, ki sta se navezovali na zgodovino Mengeške godbe in gasilstva v Mengšu.
Po uvodni skladbi, ki jo je zaigrala godba Mengeških veteranov, je voditeljica prireditve gospa Nataša Jerič Vrhovnik povabila k besedi osrednjega gosta pisatelja in magistra etnoloških znanosti Ivana Sivca. Gospod Sivec je raziskoval pomen glasbe na Slovenskem, svetu predstavil delo Avsenika in mnogih drugih slovenskih ansamblov narodno zabavne glasbe, Bila pa je tudi poleg Lojzeta Piška, Janeza Pera in Franca Kompareta idejni oče prve narodno zabavne prireditve v Sloveniji - Pod Mengeško marelo, ki jo je godba prvič priredila leta 1985.
Člana Mengeške godbe Marjan Trobec in Franc Lukan sta nato spregovorila o zgodovini godbe, ki je bila ustanovljena davnega leta 1884. Še posebej sta izpostavila delo kapelnikov, oziroma dirigentov. Vsak od njih je namreč pustil v godbi svoj pečat, ki se kaže v pestrem in raznolikem repertoarju. Mengeška godba je med prvimi začela izvajati zabavno in narodno zabavno glasbo. Letošnja koncerta z rokerskim programom sta bila prava poslastica za poslušalce vseh generacij.
Prostovoljno gasilsko društvo Mengeš, ki se ponaša s 126-letno zgodovino, so predstavili poslušalcem, častni predsednik PGD Jože Žargi , častni poveljnik Stane Šimenc, podpredsednik Tone Kosec in starosta mengeških gasilcev,častni poveljnik društva in častni občan Občine Mengeš Franc Blejc. Začetki organiziranega gasilstva segajo v leto 1834, ko je požar v Mengšu uničil 95 domačij. čeprav še niso imeli društva so leta 1867 kupili dve brizgalni. Leta 1890 je bila na pobudo Mihaela Stareta in takratnega župana Janeza Levca ustanovljena Prostovoljna požarna obramba. Od tedaj naprej se je društvo nenehno razvijalo in sledilo najnovejšim tehnologijam gašenja in tehniki. Društvo je tudi na tekmovalnem področju dosegalo in še dosega zavidljive rezultate. Ob 100-letnici društva je bil zgrajen nov gasilski dom, v katerem ima svoje prostore tudi Mengeška godba. Naj strnem mnenja številnih obiskovalcev te prireditve - Ponosni smo na godbo in gasilce.

Za prijetno razpoloženje med pogovori so poskrbeli veterani Mengeške godbe in Marjan Urbanija s Sejmarji KD Mihaelov sejem. Obiskovalci so si lahko ogledali tudi veliko zanimivih fotografij iz življenja in dela gasilcev in nekaj muzejskih eksponatov gasilskega orodja in pripomočkov.
Predsednica TD Mengeš gospa Zorka Požar se je na koncu vsem zahvalila  vsem nastopajočim za njihov prispevek k uspešno izpeljani prireditvi in vse prisotne povabila na pokušino mengeškega bizgeca in flancatov. Druženje in obujanje spominov na preteklost ter načrtovanje za prihodnost se je nato nadaljevalo v prijetnem okolju lovske koče, kar je v bistvu namen prireditve. "Škoda bi bila, da mladi nebi poznali zgodovine našega kraja" je med pogovorom dejal g. Franc Blejc.

Besedilo in foto: Miha Požar

Oglejte si tudi