Logo MojaObčina.si
JUTRI
16°C
1°C
SOB.
19°C
6°C
Oceni objavo

Desetič v Beljaku na Slovenskem dnevu

Turistično društvo Mengeš je bilo tudi v letu 2017 povabljeno, da se udeleži Slovenskega dneva v ponedeljek 31. julija v Beljak v okviru 74. Villacher Kirchtages – ali Sejemskih dni v Beljaku, ki se tradicionalno začenjajo v ponedeljek zadnjega tedna v juliju. Povabilo je bilo s strani glavnega organizatorja g. Gerharda Liepuscicha, našega dobrega prijatelja tako Mengšanov, kot Slovencev in slovenske glasbe.
Tokrat nas je bilo kar lepo število, ki so ga sestavljali harmonikarji Kluba Stopar, orgličar Marjan Urbanija iz KD Mihaelov sejem, člani Mladinske folklorne skupine Svoboda Mengeš z muzikanti in seveda člani in članice Turističnega društva Mengeš.

Prijazen in urejen sprejem je že v navadi pri naših gostiteljih. Kulturni program smo začeli kot prvi predstavniki občin, ki so letos sodelovali na Slovenskem dnevu. To so bili poleg nas še občine Bled, Kranj, Globasnica in Tolmin. Slavnostni sprejem je že tradicionalno ob 11. uri na glavnem trgu, kjer nas pozdravijo domačini, tokrat z podžupanom Guntherjem Albelom na čelu. Mengeško občino je zastopal svetnik in organizator sodelovanja med Beljakom in Mengšem Jože Vahtar, na odru pa se mu je pridružila tudi predstavnica TD Mengeš v narodni noši Cirila Dermastja.

Glavnino kulturnega programo smo izvedli prav Mengšani, saj smo nastopili kar v sedmih polurnih terminih do poznega popoldneva. Lahko pa zapišem, da so se vsi naši nastopajoči izvrstno odrezali, si prislužili aplavz, zahvalo organizatorjev in  nas že takoj povabili, da se tudi drugo leto udeležimo njihovih 75. sejemskih dnevov.

Turistično društvo Mengeš pa je na sejmu delovalo s predstavitvijo Mengeške kulinarike od flancatov do potice, poleg tega pa so posredovali še turistično prospektno gradivo obiskovalcem sejma. V okviru predstavitve je bil z nami tudi predstavnik podjetja Melodija, ki je postavil na ogled harmonike in drugo glasbeno opremo.

Na koncu lahko zapišem, da so se vsi udeleženci res izvrstno odrezali in tudi bistveno odstopali od drugih. Sedaj smo poznani in prepoznani po teh kvalitetah, predvsem pa smo bili pohvaljeni, ker imamo v društvih toliko mladih vrhunskih in zagnanih glasbenikov, plesalcev in ostalih, ki ponašajo ime Občine Mengeš tudi  brez sramu v tujino.

Pa še na en moment ne smemo pri našem gostovanju pozabiti. S svojo prisotnostjo in kulturo dajemo vspodbudo in moč našim rojakom v Avstriji, da vedo, da niso sami in da vstrajajo za svoje pravice slovenskega naroda v drugi državi.

Tradicionalno pa Slovenski dan zaključi ansambel Alpski kvintet, seveda z Janezom Perom, kateremu se lahko zahvalimo, da lahko zapišemo, da je to tudi ansambel iz Mengša, ki obenem promovira tudi naš kraj, saj nikoli ne zatajijo od kod so!

 

Besedilo: Jože Vahtar
Foto: Miha Požar

Oglejte si tudi