Logo MojaObčina.si
DANES
16°C
2°C
JUTRI
13°C
4°C
Oceni objavo

Božično-novoletni koncert Mengeške godbe – Srečno 2023!

V ponedeljek, 26. decembra 2022, je Mengeška godba v soorganizaciji Občine Mengeš in Turističnega društva Mengeš v KD Mengeš že tradicionalno priredila dva novoletna koncerta.
Mengeška godba pod vodstvom kapelnika Dimitrija Ledererja je pripravila pester glasbeni program z deli domačih in tujih avtorjev, s poudarkom na domačinih. Za uvod je godba zaigrala Koračnico barona Jurija Vege Primoža Kosca, med koncertom pa izvedla več novitet prof. Tomaža Habeta. V vlogi solista na rogu je pred domačim poslušalstvom z odlično izvedbo blestel godbenik in akademski glasbenik Erik Košak. Posebno improvizirano mizarsko glasbeno točko, pri kateri je nastala manjša mizica izpod marljivih rok posnemovalcev mojstrov Pata in Mata, pa sta izvedla tolkalca Toni Novak in Klemen Juvančič.

Mengeški godbi se je na odru pridružil združeni otroški in mladinski pevski zbor OŠ Mengeš pod vodstvom Nataše Banko, s katerim smo v letu 2022 sodelovali že na dobrodelni prireditvi Sonce za vse. Skupaj smo izvedli nekaj novitet skladatelja in prof. Tomaža Habeta, ki jih je zložil za zbor in pihalni orkester. Himnično skladbo Lepa je dežela naša z besedilom Toneta Pavčka je posvetil prav naši godbi. V novi glasbeni preobleki – prej sta bili izvajani le s klavirsko spremljavo – sta zazveneli še skladbi Le pogumno, le za mano in Iščemo hišico z besedili s Prešernovo nagrado nagrajene pesnice Anje Štefan. Godba je premierno izvedla še eno skladbo prof. Habeta Samotni jezdec.

Godbeniki in godbenice smo zaigrali tudi eno od skladb, s katero smo se predstavili na državnem tekmovanju SZG v 1. težavnostni stopnji, ki je potekalo maja 2022 v Krškem in na katerem smo prejeli zlato plaketo. 

Na obeh koncertih je zazvenelo tudi nekaj del iz bogate zakladnice avstrijske skladateljske družine Strauss, za konec pa nista smela manjkati Sveta noč v izvedbi zbora in solistke Maje Keržič ter Radetzky Marsch.

Vse skupaj je s pravo mero šaljivosti in profesionalnosti v celoto povezal voditelj Jure Sešek. Na začetku obeh koncertov je bil slavnostni govornik ob dnevu samostojnosti in enotnosti novoizvoljeni župan Bogo Ropotar. Med drugim koncertom pa je Turistično društvo Mengeš in predsednica Zorka Požar podelila priznanja za urejenost in ocvetličenje domov oziroma poslovnih prostorov v Mengšu.

Navzoče je nagovoril še predsednik KD Mengeška godba Gregor Žun ter se posameznikom in društvom zahvalil za pomoč in odlično sodelovanje. Posebno zahvalo za pomoč pri izvedbi koncertov izrekamo članom in predsednici TD Mengeš, za pripravo odra in okrasitve Občini Mengeš, mengeškim gasilcem za požarno varnost ter vsem obiskovalcem in podpornikom.

Mengeška godba je bila z vami tradicionalno tudi na prvi dan leta 2023, ko smo vas s koračnicami in drugimi veselimi melodijami pozdravljali v novem letu, v katerem vam želimo zdravja, osebnega zadovoljstva in ustvarjalnosti ter kakovostne glasbe (za katero lahko poskrbite s prihodom na naše koncerte). Naj zveni!

Besedilo: Maja Keržič

Foto: Matic Dolenc

Oglejte si tudi