Logo MojaObčina.si
DANES
16°C
2°C
JUTRI
13°C
4°C
Oceni objavo

Ideje črpam iz sebe, iz svojih notranjih doživljanj

Nina Zupan, študentka psihologije, je svoje otroštvo in najstniška leta preživljala v Mengšu. Že kot najstnica je pričela sodelovati z AIA – Mladinskim centrom Mengeš in organizirati različne koncerte v okviru projekta Talenti v živo. Glasba jo spremlja pravzaprav že iz otroških let, saj je že pri sedmih letih napisala svojo prvo avtorsko skladbo. V osnovni šoli je prepevala v otroškem pevskem zboru Mengeški črički, v srednji šoli pa v pevskem zboru Veter ter v mešanem pevskem zboru Slamnik Domžale. Takrat se je tudi pričela učiti solo petja in nastopati na mnogih prireditvah in festivalih po Sloveniji. Njen največji dosedanji uspeh je zlata nagrada, ki jo je letos prejela za klasično petje na mednarodnem glasbenem festivalu v Srbiji.
Kaj bi nam povedala o sebi in o svojem otroštvu?

Sem zelo izrazno dekle, kreativna oseba, z veliko voljo do življenja. Večino prostih dni in vsake poletne počitnice sem kot otrok preživljala na podeželju, kjer sem se s prijatelji in z vrstniki brezskrbno igrala od jutra do noči, zvečer pa zaspala ob pravljicah in pripovedkah svoje stare mame. To ostajajo moji najlepši spomini. Po spominu moje mame sem prvo besedo spregovorila zelo zgodaj, še prej kot sem začela govoriti, pa sem pela. Kot malčica sem si izmišljala melodije brez besedila in vsak dan glasno prepevala in nastopala. Še pred končano malo šolo sem pela tudi angleške uspešnice, čeprav nisem razumela pomena besedila. Skupaj z bratom in sestro smo doma večkrat uprizorili razne predstave, katerih scenarije smo si izmislili sami, ter se igrali karaoke. Prvo avtorsko skladbo z naslovom »Slišim korak« sem napisala pri sedmih letih, prav tako pa sem v istem času začela tudi s pisanjem poezije.

S katerimi hobiji se ukvarjaš?

Moji dnevi so prepleteni z različnimi aktivnostmi, ki so del načina mojega življenja. Z dejavnostmi se ne ukvarjam, ampak jih preprosto živim, z njimi diham in so del mene. Na prvem mestu pa je glasbeno ustvarjanje in izražanje ter izobraževanje. To je tisto, kar v veliki meri sem. Pojmi izobraževanje in ozaveščenost na različnih področjih (odnosno, okoljsko, medosebno) se mi zdijo ključnega pomena za razumevanje sočloveka in življenja samega. Tako se skušam od vsake osebe, ki jo srečam, ter iz različnih situacij, na katere naletim, kar največ naučiti. Zanimajo me poezija, igranje kitare, poslušanje glasbe, ustvarjanje avtorske glasbe, pa tudi filozofija vzhodnega sveta, yoga, literatura, učenje tujih jezikov, religije, potovanja in spoznavanje različnih kultur. Živim predvsem za ljubezen in za ljudi, ki mi veliko pomenijo. 

 

Kaj je tvoj življenjski moto?

Moje življenjsko vodilo je, da zmorem uresničiti in izpolniti vse, česar se lotim, če v to vložim dovolj pozitvine energije in časa. Zagovarjam misel, da je tako pri vseh ljudeh. Vsak ima moč izpolniti svoje cilje, želje in sanje, samo lotiti se mora dela, verjeti vase in vztrajati.

 

Kakšne so tvoje izkušnje na glasbenem področju?

Muzikalnost in čut za glasbeno ustvarjanje sta v meni od nekdaj vrojena in delovanje na tem področju izvira iz moje notranjosti. Ženeta me notranja motivacija in velika potreba po izražanju, ki je postala moj način življenja. V otroških letih sem veliko prepevala in nastopala za svoje domače, sorodnike in prijatelje. Ko sem se naučila brati in pisati, sem vzporedno začela s pisanjem poezije in pesmic, ki so se z leti začele razvijati v skladbe. Pevske izkušnje sem nabirala v različnih pevskih zborih. V osnovnošolskih letih sem prepevala v otroškem pevskem zboru Mengeški črički, v srednješolskih letih pa v mladinskem pevskem zboru Veter ter v mešanem pevskem zboru Slamnik. Z učenjem solo petja sem pričela pri šestnajstih letih. Sprva sem se učila in izpopolnjevala v vodah popularne glasbe pri učiteljici petja Nataši Nahtigal, nato pa sem pričela z raziskovanjem jazza, soula, gospel glasbe. V najstniških letih sem s prijateljico soustanovila duet z imenom Sold Out, s katerim sva posneli avtorsko skladbo z naslovom Senca svojih dni. Skladba je ob nastopu v živo zmagala na Open Mic prireditvi 2008 v Ljubljani. Sodelovala sem tudi z rock zasedbo Imset iz Domžal ter s skupino Podstrešje, ki ima svoj sedež v Zagorju. V zadnjih desetih letih sem se izpopolnjevala pri vrsti odličnih pevskih pedagogov in pevcev kot Nace Junkar, Neža Drobnič Bogataj, Eva Černe, Marta Zore in se od vsakega posebej ogromno naučila. Nastopila sem na mnogih prireditvah in festivalih po Sloveniji, skupaj s kitaristom Aljažem Zupanom ter s pevkama Danajo Koren in Anjo Vrčon pa organizirala svoje koncerte, na katerih sem predstavila tudi avtorske skladbe. Zelo aktivno se učim tudi klasičnega petja pri učiteljici petja in mentorici prof. Urški Urbaniji Žun v Glasbeni šoli Domžale. Na mednarodnem glasbenem festivalu v Srbiji sem letos dosegla zlato nagrado  za klasično petje. Pevsko se še vedno izpopolnjujem v popularnih in klasičnih žanrih.

 

Pišeš tudi avtorske pesmi? Od kod črpaš ideje,  kaj te navdihuje pri ustvarjanju?

Avtorsko glasbo in besedila ustvarjam že od samega začetka. Ideje črpam iz sebe, iz svojih notranjih doživljanj, prav tako pa veliko povzemam tudi iz zunanje okolice in od ljudi, ki me obkrožajo. Največkrat pišem osebnoizpovedna besedila, velikokrat pa sem zapisala tudi zgodbo koga, ki mi je blizu in katerega zgodba me je v tistem trenutku inspirirala. Zanos za ustvarjanje največkrat dobim zelo spontano ob najrazličnejših možnih situacijah. Takrat se mi v glavi začne porajati melodija, ki ji sproti dodajam besedilo. Nato vsako idejo tudi hitro posnamem na telefonu. Včasih pozneje vse skupaj dobro dodelam in nastane pesem, pogosto pa se zgodi, da idejo opustim. Tako imam doma ogromno nekih osnutkov. Pogosto tudi ustvarjam zvečer ob igranju kitare.

 

Kakšni so tvoji načrti za prihodnost?

Moja želja je, da bi se lahko z avtorsko skladbo udeležila večjega pevskega festivala v Sloveniji. Načrti za prihodnost pa so povezani z delovanjem v tej smeri. Želim si predvsem napredovati osebnostno in pevsko dozoreti, da bom pripravljena na izzive, ki mi jih prinaša prihodnost.

 

V AIA – Mladinskem centru Mengeš kot  prostovoljka že nekaj let vodiš projekt Talenti v živo.

Res, že šest let v Mladinskem centru prostovoljno organiziram glasbene dogodke, kar mi predstavlja veliko veselje in hkrati izziv. Načrtovala sem že preko 30 koncertov, ki so se na začetku začeli z manjšimi vsakotedenskimi projekti, nato pa so se razširili v večje koncerte. Gostili smo ogromno različnih zasedb in posameznikov, ki zastopajo različne žanre. Med njimi velja omeniti posameznike in skupine, kot so Ina Shai (London), July Jones (London), Omar Naber, Alex Volasko, Top Stripper, Rond Noir, Sixth sense, Prelude, Fed Horses, Jar of flies, Imset, Podstrešje, Sandra Erpe, Dark Heart, Peter Vode, Rebeka Satler, Cats are awesome, Dj MadDelinquent, Dj Greaseman, Dj NickyR, Viktorija Hajduk, NeŠe, Aljaž Zupan in Anja Vrčon ter mnogi drugi. V aprilu 2017 sem organizirala tudi Bitko pevskih talentov, na kateri so se predstavili neuveljavljeni mladi pevci in pevke in tako dobili možnost nastopanja pred širšo publiko. Odziv je bil zelo dober. Uživam ob načrtovanju dogodkov, še posebej pa sem vesela, če lahko s svojim delom pripomorem tudi h kulturnemu dogajanju v mestu.

 

In še misel, razmišljanje za  konec!

»Uči se iz včerajšnjega dne, živi za danes, upaj za jutri. Pri tem pa je pomembno to, da se nikoli ne nehaš spraševati.« (A. Einstein)                  

 

Besedilo in foto:   Blanka Tomšič                                                                                                                                   

Oglejte si tudi