Logo MojaObčina.si
DANES
20°C
13°C
JUTRI
20°C
11°C
Oceni objavo

Refleksija ob aprilski izmenjevalnici oblačil v AIA Mladinskem centru Mengeš

V aprilu obeležujemo kar nekaj pomembnih datumov, vezanih na zeleno revolucijo. Na dan, ko pišem ta prispevek, poteka svetovni dan Zemlje, ki so ga prvič obeležili v ZDA leta 1990 v spomin na katastrofalno razlitje nafte v kalifornijski Santa Barbari v letu 1969. Leta 2009 je nato Organizacija združenih narodov 22. april razglasila za mednarodni dan matere Zemlje.

Tema letošnjega dneva dneva Zemlje je imenovana Planet proti plastiki. Približno 70 % deleža materiala, uporabljenega za izdelavo oblačil, predstavlja plastika (preimenovana poliester, najlon itn.). Do leta 2050 bo le-ta v oceanih tvorila večjo maso kot ribe.

Le dva dni za dnevom Zemlje svet praznuje dan modne revolucije, ki opozarja na hudo katastrofo in žrtve ob zrušenju stavbe tekstilne tovarne Rana Plaza na ta dan leta 2013 v Daki v Bangladešu. Zato v tednu okrog 24. aprila obeležujemo teden modne revolucije oz. Fashion Revolution Week. V Sloveniji pa se na temo mode razvija tudi iniciativa, imenovana Dan v rabljenih oblačilih, ki nastaja pod projektom Obleka naredi človeka. Projekt vabi vse, da se torej na 23. april oblečejo v oblačila iz druge roke. Danes za to potrebujemo poseben dan, upajmo pa, da bo v bodoče nošenje oblačil iz druge roke tako vsakdanje, da posebno obeležje ne bo več potrebno.

Obetajo se nam toplejši meseci, s sicer nestabilnim vremenskim gibanjem, kot smo mu še posebej priča v zadnjem letu. Priložnosti za sodelovanje v projektih, udejanjanje malih sprememb in podpiranje akcij bo veliko. Udeležite se čistilne akcije, izmenjujte oblačila in delite svoje presežke hrane. Upcyclajte, pojejte kak rastlinski obrok več in si oglejte kak dokumentarec o varovanju planeta Zemlje ali hitri modi. Pojdite v gozd, delite ljubezen in bodite sočutni. To Zemlja in ljudje potrebujemo bolj kot kadar koli.

Besedilo: Tea Vuga


Oglejte si tudi