Logo MojaObčina.si
DANES
18°C
4°C
JUTRI
23°C
8°C
Oceni objavo

Okolju prijazno ''nakupovanje'' oblačil v Mladincu

V mengeškem Mladincu je v soboto, 26.septembra, prvič potekal dogodek ' Izmenjevalnica oblačil''. Pozorni na protivirusne usmeritve smo uspešno izpeljali akcijo menjave rabljenih oblačil in si tako osvežili omare ob vstopu v jesensko sezono.
Številnim danes fraza ''izmenjevalnica oblačil'' ne pove kaj dosti. Lahko si jo predstavljamo kot ime za ''nakupovanje'' oblačil in obutve brez negativnega vpliva na naše okolje in ljudi, ki se zavedajo, kaj povzroča hitra moda. Ne le, da za izmenjevalnico ne potrebuješ denarnice, z njo se izogneš gneči v nakupovalnih središčih, na ta način prezračiš svojo omaro in vanjo vneseš nekaj edinstvenega, kar v trgovinah morda niti ne prodajajo več. Izmenjava oblačil je dogodek, ki omogoča druženje, izmenjavo mnenj in spodbuja boljše trajnostno delovanje. Deluje po principu prinesem svoje – odnesem tvoje, seveda pa so dobrodošli tudi tisti, ki tja pridejo praznih rok. Na dogodku izmenjevalnica oblačil zbiramo lepo ohranjena sezonska oblačila, čevlje in modne dodatke, vseh znamk in velikosti.

Zakaj pa si sploh želim nositi rabljeno? Hitra moda, ki ji danes podlegamo številni, in sicer ljudje vseh generacij, je plod močne industrije, ki pa povzroča onesnaževanje okolja, izkoriščanje delavcev in prekomerno potrošnjo ter produkcijo, kar vodi do vedno več odpadkov in tanjšanja denarnic. Danes proizvedejo 400 % več oblačil, kot so jih pred dvajsetimi letij. 20 % delež industrijskega onesnaževanja rek povzroča prav modna industrija. Vsako sekundo na svetu zavržemo količino oblačil, ki bi napolnila cel tovornjak za smeti. Svetovno 23 % proizvedenih kemikalij je rabljenih v tekstilni industriji. Izmenjava oblačil spodbuja trajnostnost, do okolja, je prijazna, prav tako pa je zelo ugodna in zato dostopna vsem.

Kaj lahko sam/a naredim? Kupujem manj in kupujem produkte boljše kvalitete znamk, ki so trajnostno usmerjene. Obiščem trgovino z rabljenimi oblačili. Pomislim, preden zavržem kos oblačila, ga popravim in ponovno uporabim, podarim ali obiščem izmenjevalnico oblačil, kjer ga zamenjam in tja povabim tudi prijatelja, prijateljico.

V soboto, 24. oktobra, bomo dogodek za izmenjavo oblačil znova organizirali. Toplo vabljeni!

 

Besedilo: Tea Vuga

Oglejte si tudi