Logo MojaObčina.si
JUTRI
19°C
7°C
SOB.
23°C
7°C
Oceni objavo

Dnevi evropske kulturne dediščine

Dnevi evropske kulturne dediščine (25.9. – 9.10.2021) tečejo pod geslom Dober tek. Povezani so z dejavnostmi ob imenovanju Slovenije za Evropsko gastronomsko regijo 2021. Ta spodbuja prizadevanja za boljšo kakovost življenja. Poudarja edinstveno kulinarično kulturo, organizira izobraževanja za bolj zdravo in sonaravno življenje ter spodbuja inovativnosti v gastronomiji.

Več v publikaciji Okusiti Slovenijo.

V okviru teme Dober tek! želijo odkrivati recepte za okušanje dediščine, povezane s kmetijstvom, pridelavo, nakupom, prodajo, pripravo ter uživanjem vsakodnevnih in prazničnih jedi, pa naj gre za nepremično, premično ali nesnovno dediščino. Področje je široko: od znanj in spretnosti do šeg in navad; od kulturne krajine do tržnic, kašč, črnih kuhinj in gostiln; od prvih kmetijskih orodij in priprav do kuharskih knjig in pogrinjkov.

V Knjižnici Domžale si v okviru Dnevov evropske kulturne dediščine lahko ogledate kar dve razstavi.

Učenci OŠ Rodica se predstavljajo z razstavo ilustracij na temo Dober tek, knjižni junaki! Mentorice Katarina Škofic, Viviana Škrabec in Mateja Jakoš Vasle so s pomočjo literarnih del učence spodbudile, da so upodobili hrano. Ste kdaj postali lačni ob branju knjige? Veliko knjig opisuje pojedine, prigrizke in malice. Za nekatere jedi, ki jih omenjajo zgodbe, sploh še niste slišali?  Si je katero od jedi pisec preprosto izmislil? Kaj jedo knjižni junaki? Morda vas ilustracije spodbudijo, da preizkusite nov recept ali preberete novo knjigo.

Koncept razstave: Katarina Škofic in Sabina Burkeljca. Razstavo si lahko v Knjižnici Domžale ogledate do 9. oktobra. Vabljeni!

V dvorani knjižnice si lahko ogledate razstavo Gostilne s tradicijo. V Knjižnici Domžale imamo bogato domoznansko zbirko. V njej se poleg ostalega gradiva, ki ga zbiramo, najdejo tudi čudovite stare razglednice. V tokratni razstavi vam predstavljamo stare razglednice okoliških gostiln. Prve gostilne so poznali že stari Rimljani pred približno dva tisoč leti. Gostilne so kraji, ki se jih spominjamo večkrat in z rahlo nostalgijo. Gostinski lokali vseh vrst so nepogrešljiv del vsakega okolja, saj je to večinoma kraj, kamor ljudje zahajamo v prostem času. Veliko je tudi zgodb, ki so povezane z njihovimi imeni. Številne gostilne na domžalskem območju so bile in ostajajo središče družabnega življenja.

Razstavo si lahko ogledate do 16. oktobra. Vabljeni!

Poleg tega Knjižnica Domžale razpisuje tudi nagradni natečaj NAŠA KULINARIČNA DEDIŠČINA, kjer zbiramo fotografije in recepte jedi, ki so značilni za naše okolje. Zanimajo nas tako jedi kot pijače. Več informacij in pogoje sodelovanja najdete na spletni strani knjižnice, pod zavihkov Naša kulinarična dediščina.

 Besedilo: Barbara Ahačič Osterman 

 

 

 

Oglejte si tudi