Logo MojaObčina.si
DANES
10°C
4°C
JUTRI
10°C
4°C
Oceni objavo

Andrej Hauptman o tekmovalnem kolesarstvu in ozadju

V četrtek, 27. oktobra, ob 18. uri, je Turistično društvo Dobeno v Kmečkem turizmu Blaž organiziralo predavanje o vrhunskem, tekmovalnem kolesarstvu, ki ga je izvedel naš sokrajan, bivši vrhunski kolesar, do 2021 selektor slovenske reprezentance, sedaj pa športni direktor UAE Team Emirates.

Andrej Hauptman, Domžalčan, ki piše zgodbo uspeha v kolesarskem športu, uspešen tekmovalec; 3. na svetovnem prvenstvu v Lizboni leta 2001, s tem dosežkom si je istega leta v domovini prislužil naziv športnika leta 2002, 4. na svetovnem prvenstvu v Belgiji 2004, 5. na OI v Atenah. Zaradi zdravstvenih težav je leta 2007 predčasno zaključil tekmovalno kariero. Po letu dni pa se je vrnil v kolesarstvo in se kot trener izkazal tudi na tem področju; 4 leta je bil selektor slovenske reprezentance, ki je na OI v Tokiu osvojila zlato in bronasto kolajno, a je to mesto zaradi obilice dela v UAE Emirates zapustil. Tadej Pogačar, njegov varovanec, nadaljuje zgodbo o uspehu in na novo piše ne le slovensko, temveč tudi svetovno kolesarsko zgodovino.

Andrej se je pred dvema letoma z družino iz Radomelj preselil na Dobeno in kot pravi »krasno je tu, vsi uživamo«, a službene obveznosti ga večkrat tudi za dalj časa oddaljijo od doma in vedno težko čaka, da se lahko vrne sem gor. Hempi, kot mu pravijo prijatelji, je povedal, da ga je za kolesarstvo že zelo mladega navdušil oče in še vedno uživa na kolesu.

Več kot uro je Andrej pripovedoval prisotnim, ki smo se v rekordnem številu udeležili predavanja in napolnili veliko »dvorano« KT Blaž, o kolesarstvu. Pripovedoval je o organizaciji ekipe, ki jo poleg tekmovalcev sestavljajo mehaniki, fizioterapevti, kuharji, tudi nutricisti in vozniki kamionov, avtobusov, osebnih avtomobilov ...; ekipa šteje cca 60 članov. Razlagal je, kakšne so naloge posameznih članov ekipe; on kot športni direktor pripravi in skrbi za taktiko na dirki, ki pa se lahko v trenutku spremeni in jo je treba prilagoditi, bodisi zaradi zdravstvenih težav tekmovalca, padca, poškodbe kolesa, spremembe vremena ali drugih dejavnikov, na katere laiki niti ne pomislimo.

Gledalci, ki spremljajo dirko, vidijo le tekmovalce in si ne morejo predstavljati, da se v zakulisju dogaja še ena nič manj napeta dirka, ki odločilno vpliva na rezultate tekmovalcev. Kolesarstvo je mnogo bolj ekipni šport, kot si predstavljamo.

Razlagal je o odnosih v ekipi, konkurenci, rivalstvu, tovarištvu, doping kontrolah, ki so v kolesarstvu zelo stroge in se lahko primerjajo le še s kontrolo v atletiki. Veliko in slikovito je Andrej pripovedoval skoraj uro in pol, a so različna vprašanja prisotnih po koncu predstavitve kar deževala, saj skoraj ni bilo prisotnega, ki ne bi postavil vprašanja, nekateri tudi več, in Andrej je odgovoril na vsa. O posebnostih dirke po Franciji, pa Giro d'Italia in La Vuelta, pa ... Iz vprašanj poslušalcev se je dalo sklepati, da smo Slovenci ljubitelji kolesarstva in precej na tekočem o tekmovanjih, poznamo tudi precej vrhunskih tekmovalcev in ekip. Zanimiva je bila tudi primerjava nagrad oziroma zaslužkov z drugimi vrhunskimi športi, npr. nogometom, košarko, tenisom; ocenjuje se, da se kolesarstvo počasi prebija višje. Primer: zaslužek najboljšega kolesarja dosega približno 10 odstotkov zaslužka najboljšega nogometaša. Številna vprašanja so podaljšala predavanje skoraj za celo uro.

Na koncu se je v imenu prisotnih Andreju Hauptmanu za njegovo obširno in slikovito predavanje zahvalila predsednica TD Dobeno Frančiška Hunjet, vsi prisotni pa smo se Andreju zahvalili z dolgim, spontanim aplavzom in željo, da uspešno nadaljuje svoje kolesarsko poslanstvo; ponosni smo, da je postal naš sokrajan.

Besedilo in foto: Tone Vidrgar


Oglejte si tudi