Logo MojaObčina.si
DANES
34°C
19°C
JUTRI
34°C
20°C
Oceni objavo

Vremensko opozorilo za 2. in 3. november

Agencija Republike Slovenije za okolje je za danes (2. 11.) in jutri (3. 11.) ponovno izdala več vremenskih opozoril. Napovedane so obilne padavine na območju severozahodne Slovenije, ki bodo povzročile visoke pretoke rek. Pričakovati je razlivanje in poplavljanje obeh naših največjih rek, Sore in Save. Sava bo hitreje narasla v jutranjih urah. Občanke in občane pozivamo k samozaščitnemu ravnanju in spremljanju situacije.

Za osrednjo Slovenijo je izdano oranžno opozorilo, kar pomeni, da moramo biti pozorni na vremensko dogajanje. Naša občina meji na sosednjo severozahodno Slovenijo, kjer je opozorilo rdeče barve, kar terja pravilno ukrepanje prebivalcev.

Iz opozorila ARSA: »Danes zvečer in ponoči bodo reke začele močno naraščati, sprva na severozahodu, kasneje pa tudi drugod po Sloveniji. Reke v Posočju, na Idrijsko Cerkljanskem, v porečju Sore, Save Bohinjke in Save v srednjem in zgornjem toku bodo poplavljale. Na celotnem območju severozahodne Slovenije in delu osrednje Slovenije ter ob obali so verjetne poplave hudourniških vodotokov in zaledne padavinske vode. Poplavljanje rek je možno tudi na Vipavskem, Savinjskem in na Koroškem.«

Občane pozivamo k samozaščitnemu ravnanju

Občane pozivamo, da ravnajo samozaščitno ter poskrbijo za umik vrednejšega premoženja na višje ležeče predele. Posebej opozarjamo na samozaščitno ravnanje občanov v Vikrčah, dolini Ločnice, ob Sori in drugih hudournikih. 

Ob napovedi poplav:

•          spremljajmo razvoj vremena, padavine in naraščanje voda,

•          očistimo rešetke in odprtine sistema za odvodnjavanje meteorne vode,

•          vozilo umaknimo na območje, ki ga poplavne vode ne dosežejo,

•          iz prostorov, ki jih lahko poplavi, umaknimo pomembne predmete,

•         postavimo zasilno protipoplavno zaščito ter preverimo delovanje protipovratnih loput na ceveh za odvajanje komunalne in meteorne vode. Pripravimo potopne črpalke.

Na dnu strani dodajamo tudi zgibanko, ki jo je pred leti pripravila Mestna občina Ljubljana in nazorno prikazuje možnosti samozaščitnega ravnanja ob napovedi poplav ter pravilno uporabo protipoplavnih vreč.

V primeru poplavljanja rek ali plazenja velja opozorilo, da najprej zaščitimo sebe in svoje bližnje ter opozorimo sosede. Dovolj zgodaj zapustimo vse nevarne kraje. Ne hodimo ven v neurju in se nikoli ne izpostavljamo nevarnosti.

Na voljo protipoplavne vreče za naše občane

Civilna zaščita Medvode spremlja dogajanje. Na makadamskem parkirišču nasproti Športne dvorane Medvode bodo danes (četrtek) od 15. ure naprej ponovno na voljo vreče in pesek, ki jih za zaščito vaših domov lahko prevzamete brezplačno.

Aktualno vremensko situacijo in opozorila spremljajte na spletni strani ARSO: https://meteo.arso.gov.si/met/sl/warning/

Morebitne lokalne informacije bodo objavljene na spletni strani Občine Medvode.

Geološko opozorilo

Geološki zavod Slovenije opozarja: "Geološki zavod Slovenije opozarja, da od danes popoldne dalje, zaradi napovedanih povečanih količin padavin in predhodne namočenosti tal, obstaja povečana nevarnost za nastanek novih zemeljskih plazov in reaktivacijo zemeljskih plazov, ki so nastali ob nedavni ujmi. Zaradi velike namočenosti tal bo nevarnost za nastanek zemeljskih plazov ostala tudi v prihodnjih dneh, ko se bodo padavine umirile.

Povečana verjetnost za nastanek zemeljskih plazov velja predvsem za severozahodno Slovenijo in se bo povečevala sorazmerno s količino padavin. Zaradi velike namočenosti obstaja povečana nevarnost za nastajanje zemeljskih plazov tudi na območjih, ki do sedaj niso bila prizadeta.

Prebivalce opozarjamo naj bodo pozorni na dogajanje na plazovih in na pojavljanje sprememb na tleh, objektih ter pobočjih in upoštevajo navodila, ki jih je posredovala civilna zaščita, še posebej, če je bila odrejena evakuacija."

Oglejte si tudi