Občine: Brežice, Kostanjevica na Krki, Krško, Radeče, Sevnica Občine: Benedikt, Cerkvenjak, Cirkulane, Destrnik, Dornava, Duplek, Gorišnica, Hajdina, Hoče-Slivnica, Juršinci, Kidričevo, Kungota, Lenart, Lovrenc na Pohorju, Majšperk, Makole, Maribor, Markovci, Miklavž na Dravskem polju, Oplotnica, Ormož, Pesnica, Podlehnik, Poljčane, Ptuj, Rače-Fram, Ruše, Selnica ob Dravi, Slovenska Bistrica, Središče ob Dravi, Starše, Sveta Ana, Sveta Trojica v Slovenskih goricah, Sveti Andraž v Slovenskih goricah, Sveti Jurij v Slovenskih goricah, Sveti Tomaž, Šentilj, Trnovska vas, Videm, Zavrč, Žetale Občine: Borovnica, Brezovica, Dobrepolje, Dobrova-Polhov Gradec, Dol pri Ljubljani, Domžale, Grosuplje, Horjul, Ig, Ivančna Gorica, Kamnik, Komenda, Litija, Ljubljana, Log - Dragomer, Logatec, Lukovica, Medvode, Mengeš, Moravče, Škofljica, Šmartno pri Litiji, Trzin, Velike Lašče, Vodice, Vrhnika Občine: Bloke, Cerknica, Ilirska Bistrica, Loška dolina, Pivka, Postojna Občine: Ajdovščina, Bovec, Brda, Cerkno, Idrija, Kanal ob Soči, Kobarid, Miren-Kostanjevica, Nova Gorica, Renče-Vogrsko, Šempeter-Vrtojba, Tolmin, Vipava Občine: Apače, Beltinci, Cankova, Črenšovci, Dobrovnik, Gornja Radgona, Gornji Petrovci, Grad, Hodoš, Kobilje, Križevci, Kuzma, Lendava, Ljutomer, Moravske Toplice, Murska Sobota, Odranci, Puconci, Radenci, Razkrižje, Rogašovci, Sveti Jurij ob Ščavnici, Šalovci, Tišina, Turnišče, Velika Polana, Veržej Občine: Črnomelj, Dolenjske Toplice, Kočevje, Kostel, Loški Potok, Metlika, Mirna, Mirna Peč, Mokronog-Trebelno, Novo mesto, Osilnica, Ribnica, Semič, Sodražica, Straža, Šentjernej, Šentrupert, Škocjan, Šmarješke Toplice, Trebnje, Žužemberk Občine: Ankaran, Divača, Hrpelje-Kozina, Izola, Komen, Koper, Piran, Sežana Občine: Hrastnik, Trbovlje, Zagorje ob Savi Občine: Bistrica ob Sotli, Braslovče, Celje, Dobje, Dobrna, Gornji Grad, Kozje, Laško, Ljubno, Luče, Mozirje, Nazarje, Podčetrtek, Polzela, Prebold, Rečica ob Savinji, Rogaška Slatina, Rogatec, Slovenske Konjice, Solčava, Šentjur, Šmarje pri Jelšah, Šmartno ob Paki, Šoštanj, Štore, Tabor, Velenje, Vitanje, Vojnik, Vransko, Zreče, Žalec Občine: Črna na Koroškem, Dravograd, Mežica, Mislinja, Muta, Podvelka, Prevalje, Radlje ob Dravi, Ravne na Koroškem, Ribnica na Pohorju, Slovenj Gradec, Vuzenica Občine: Bled, Bohinj, Cerklje na Gorenjskem, Gorenja vas-Poljane, Gorje, Jesenice, Jezersko, Kranj, Kranjska Gora, Naklo, Preddvor, Radovljica, Šenčur, Škofja Loka, Tržič, Železniki, Žiri, Žirovnica Medvode
DANES
22°C
12°C
JUTRI
23°C
12°C
Oceni objavo

Občina Medvode zmagovalka Evropskega tedna mobilnosti

Danes smo se razveselili novice, da je bila Občina Medvode izbrana kot zmagovalna in najbolj aktivna občina v letošnjem Evropskem tednu mobilnosti. Letos je sodelovalo 79 občin, ki so kljub spremenjenim razmeram izvedle zanimiv program. Podelitev nazivov in zahval je Ministrstvo za infrastrukturo danes izvedlo prek videokonference.

 

Evropski teden mobilnosti (ETM) je namenjen zmanjševanju cestnega motornega prometa in spodbujanju trajnostne mobilnosti. Med 16. in 22. septembrom je v pobudi, ki jo usklajuje Ministrstvo za infrastrukturo, sodelovalo 79 občin, med njimi so štiri sodelovale prvič. Na današnjem zaključnem srečanju koordinatorjev so razglasili zmagovalni in najbolj aktivni občini. Zmagovalki letošnjega ETM sta Mestna občina Nova Gorica in Občina Medvode. Posebna priznanja pa so prejele še občine Novo mesto, Maribor, Koper, Brežice in Vipava.

 

Med 16. in 22. septembrom so občine in druge ustanove v letošnjih spremenjenih razmerah spodbujale občane k aktivni mobilnosti pod sloganom Izberi čistejši način prevoza! Številne občine so program prilagodile razmeram, zato so spodbujanje trajnostne mobilnosti (hoje, kolesarjenja in uporabe javnega prevoza) izvajale v manjših skupinah z manj udeleženci. Skoraj polovica občin je uspešno izvedla trajne ukrepe na področju trajnostne mobilnosti, med katerimi so bili postavitev novih pločnikov in smerokazov za pešpoti do šole, infrastruktura za kolesarje, uvedba izposoje koles, ureditev kolesarnic in avtobusnih postajališč ter številni drugi ukrepi.

 

»Na današnjem virtualnem sestanku lokalnih in regionalnih koordinatorjev ETM smo razglasili zmagovalni občini ter podelili priznanja sodelujočim. Izbor pripravljamo v dveh kategorijah, in sicer med mestnimi in nemestnimi občinami. Najbolj sta nas prepričali Mestna občina Nova Gorica in Občina Medvode. Nova Gorica je ena od sedmih občin, ki v ETM sodeluje že 19. leto zapored in je hkrati ena bolj dejavnih občin pri celostnem prometnem načrtovanju. Leta 2020 so imeli ambiciozen program promocije trajnostne mobilnosti in izvajanja trajnih ukrepov. V Medvodah so dolgoročno poskrbeli za trajnostno mobilnost v sodelovanju z osnovnimi šolami, poskrbeli pa so tudi za vključitev lokalnega gospodarstva,« je povedala nacionalna koordinatorica ETM mag. Polona Demšar Mitrovič.

 

Lokalni koordinator Gregor Rozman je po podelitvi strnil svoje misli: »Čeprav so razmere narekovale, da moramo letos teden mobilnosti izvesti v omejitvah, smo vseeno izpeljali vse manjše prireditve. Ponovno smo hodili, kolesarili, se rekreirali na prostem in v manjših skupinah, upoštevajoč veljavna priporočila. Potekali so tudi nekateri novi projekti, ki niso vsebovali druženj večjega števila ljudi, prav ti projekti pa so naredili naš, Medvoški teden mobilnosti, prav tako bogat, kot so bili prejšnji. Če smo se lani dva dni v velikem številu obiskovalcev in družbi Biciklatorija družili v projektu Cestišče igrišče ter pekli palačinke, smo letos ta projekt zaradi previdnosti morali nadomestiti z razstavo Sniških gar in poskrbeli za drugačno, bolj nadzirano druženje dogajanja željnih obiskovalcev v novem čudovitem urbanem središču s parkom, tržnico in večnamensko ploščadjo. Ob tej priložnosti posebna zahvala vaščanom Senice, ki so prispevali razstavna vozila trajnostne mobilnosti iz naše preteklosti. Ponovno smo izvedli grafitiranje ter za dolga leta pustili sporočilo trajnostne mobilnosti; slikarja sta naslikala opozorilo planeta, ki prihaja naravnost iz prihodnosti. Njuna umetniška ustvarjalna sporočilnost pod nekakšno težo virusne grožnje človeštvu ta trenutek ne bi mogla biti sodobnejša. Letos smo prvič po pravnih osebah v lokalni skupnosti oglaševali tudi pobudo Pripelji srečo v službo, ki nagovarja uslužbence, da se v službo podajo s kolesom. Organizirana je bila tudi videokonferenca Prvi zeleni koraki, ki z izjemno bogato vsebino ni presenetila le učencev ter učiteljev. Posebej bogat je bil tudi Pešbus, ki se ga je prvič udeležilo oseminpetdeset otrok. Dejavnosti in zaslužne zanje bi lahko še našteval. Vse navedeno v nas spodbuja upanje, da smo se ljudje sposobni prilagoditi spremenjenim razmeram in še vedno poskrbeti za svoje zdravje, varno druženje in čistejše okolje, predvsem pa ostati optimistični.«

 

Zahvaljujemo se Gregorju Rozmanu, lokalnemu koordinatorju Evropskega tedna mobilnosti v Medvodah in vsem prostovoljcem, društvom in javnim zavodom, ki vsako leto pomagajo sooblikovati program Evropskega tedna mobilnosti pri nas. Veselimo se nadaljnjega sodelovanja s ciljem spreminjanja potovalnih navad občanov in vas že danes vabimo, da se nam pridružite prihodnje leto, na 5. Evropskem tednu mobilnosti v Medvodah.

Povezava do novice na spletni strani Ministrstva za infrastrukturo
 

Foto: Gorazd Kavčič, Gorenjski glas

Oglejte si tudi