Logo MojaObčina.si
JUTRI
24°C
13°C
PON.
26°C
12°C

Dan brez avtomobila - pripelji srečo v službo :ETM23

##VIEWS##
Organizator: OBČINA MEDVODE
Vstopnina: Vstop prost

Obračamo se na lokalno javnost, zavode, podjetnike, uslužbence; obračamo se v okviru pobude »Pripelji srečo v službo«. Pobudi se v naši občini pridružujemo na »Dan brez avtomobila«, 22. septembra, v okviru »Evropskega tedna mobilnosti« (ETM), ki po evropskih mestih poteka od 16. do 22. septembra. Vabimo vas, da se v petek, 22. septembra, na delo podate peš, s kolesom ali z javnim prevozom. Skupaj razmislimo, kaj bi lahko naredili za svoje zdravje, okolje in ne nazadnje za lastno denarnico z izboljšanjem svojih potovalnih navad.

»Trajnostno povezani« je slogan ETM, ki kaže na željo posameznikov po vsej Evropi, da se znova povežejo med seboj. Ljudje se lahko srečujejo ter družijo na lepo in varno urejenih ulicah in trgih, tudi sodobno urejen javni prevoz je odličen prostor srečevanja in novih poznanstev. Boljše povezan trajnostni promet pomeni boljše povezane kraje in ljudi, kar je ključni poudarek evropskega zelenega dogovora, katerega končni cilj je podnebna nevtralnost. Odličen argument za odločitev za aktivno mobilnost (hoja, kolesarjenje) so zagotovo podatki iz raziskav, ki kažejo, da otroci, ki gredo v šolo peš ali s kolesom, dosegajo v šoli boljše rezultate, medtem ko zaposleni pešci in kolesarji delajo učinkoviteje od voznikov avtomobilov, gredo manjkrat k zdravniku in manj časa preživijo na bolniški. Vse to ima pozitiven vpliv na ekonomski položaj posameznikov in lokalnih skupnosti. Za ohranjanje zdravja ni potrebna intenzivna vadba, saj izsledki sodobne znanosti kažejo, da ogroženost za nastanek in napredovanje kroničnih nenalezljivih bolezni, pa tudi fizioloških dejavnikov tveganja zanje, pomembno zmanjšuje že pol ure vsakodnevne zmerne telesne dejavnosti. Pri tem je ključno, da smo telesno dejavni skozi vse življenjsko obdobje. Z deljenjem prevoza zmanjšamo lastne transportne stroške in ogljični odtis, za nameček pa naša dnevna potovanja postanejo še zabaven družabni dogodek. Organiziranje deljenja prevoza je enostavno – pri tem nam lahko pomagajo številne aplikacije in spletne platforme – in ima izjemno pozitiven učinek na življenje v lokalni skupnosti. Študije so namreč pokazale, da vsak deljeni avto s cest in ulic spravi 8 do 10 zasebnih avtomobilov, s čimer v mestih ostane na voljo več prostora za pešce, kolesarje, javni prevoz in življenje nasploh. Že s tem, da se v službo ali po opravkih odpravimo peš ali s kolesom, ali pa da se sprehodimo do javnega prevoza ter na primer izberemo stopnice namesto dvigala, naredimo veliko za svoje zdravje, prispevamo k manjši porabi energije, poleg tega pa smo prijazni tudi do okolja, v katerem živimo.

Zato vas vabimo, da v času ETM med 16. in 22. septembrom ali pa vsaj zadnji dan ETM prihajate v službo na bolj trajnosten način: peš, s kolesom ali z javnim prevozom. Tistim, ki imate slabše povezave z javnimi prevoznimi sredstvi, morda predlagamo, da se organizirate na način, da se boste pripeljali v službo vsaj trije v enem avtomobilu. Morda boste po tej krajši praksi spoznali, da je tak način mobilnosti prijeten, bolj zdrav in cenejši ter razmislili o dolgoročnih spremembah potovalnih navad. Vsem tistim, ki takšno prakso že izvajate, pa iskrene čestitke!

Občina Medvode
Občinska uprava
Oddelek za splošne, premoženjsko pravne in družbene zadeve
Gregor Rozman, lokalni koordinator ETM
Telefonska številka: 01/361-95-21
E-pošta: gregor.rozman@medvode.si

Oglejte si tudi