Logo MojaObčina.si
DANES
15°C
2°C
JUTRI
12°C
4°C
Oceni objavo

Slovenka leta Sonja Pungertnik obiskala Brdo pri Lukovici

Nosilka laskavega naslova Slovenka leta med desetimi nominiranimi izjemnimi ženskami je v letu 2014 postala Sonja Pungertnik, ki kljub izgubi vida dokazuje, da so tudi invalidi lahko enakovredni v družbi. Ljudi navdihuje in navdušuje predvsem s svojim optimizmom in željo pomagati.
"V največje veselje mi je, ko ljudje ob meni pozabijo, da ne vidim – takrat sem samo Sonja." je o sebi povedala Slovenka leta 2014 Sonja Pungertnik, sooblikovalka slovenske zakonodaje za invalide, voditeljica oddaje Luč v temi na Radiu Ognjišče, ki ozavešča o invalidih, njihovih sposobnostih in talentih, ter je s patrom Ivanom Platovnjakom vodi šolo odpuščanja v Ignacijevem domu duhovnosti.
"Na tem odru ne stojim sama, ampak z vsemi tistimi, ki so mi pomagali postajati to, kar sem - z Bogom, ki mi je dal življenje, zlatima staršema, družini in brezštevilnim, ki mi jih je življenje poslalo na pot," je v čustvenem zahvalnem govoru dejala Pungertnikova. "Vsak vaš glas zame razumem kot potrditev vrednot, za katere se zavzemam, in znamenje odprtosti do drugačnosti." Poleg Pungertnikove so bile letos nominirane  za naslov Slovenka leta 2014 še Ivanka Berčan, Katarina Čas, Ana Jug, Manca Košir, Lucija Mlinarič, Lenka Puh, Irena Rotar, Marija Sivec in Marijana Sukič. v vseh teh letih je bilo za laskavi naziv nominiranih več kot 200 ženk. Ob razglasitvi, ki  je potekala v Slovenski filharmoniji, ob spremljavi mladinskega simfoničnega orkestra glasbene šole Celje So o Sonji povedali: "Je neverjetno optimistična in topla ženska, prepričana, da je bila slepa poslana na svet z namenom. Je svetilnik vsem s podobnimi ovirami, kot jih ima sama. Nikoli ni gledala na to, kaj bodo drugi naredili zanjo, temveč kaj bo družba z njo pridobila, zato ozavešča o invalidih, njihovih sposobnostih in talentih – tudi v mesečni oddaji Luč v temi na radiu Ognjišče, ki jo vodi že sedemnajst let. Med drugim je pomagala pri oblikovanju slovenske zakonodaje za invalide, delala kot defektologinja in sodelovala pri rehabilitaciji kasneje oslepelih oseb, pripravljala delavnice za slepe in slabovidne otroke ter mladostnike, najraje pa ljudem pomaga osebno. Zaposlena je pri jezuitih v Ignacijevem domu duhovnosti, kjer s patrom Ivanom Platovnjakom vodi šolo odpuščanja. Energijo ji dajejo družina, vera in ljudje."  In kot takšno smo jo spoznali tudi na Brdu , ko je zbranim v župnišču spregovorila na temo Kristjan v naši družbi. Pogovor je stekel o tem kje smo in kje manjkamo kristjani v današnji družbi. A ne le o tej temi tudi o tem kako slepi v družbi , na delovnem mestu ... Spoznali smo se tudi z pisavo in izvedeli še veliko zanimivosti o njenem delu in življenju. Svoje bogate življenjske izkušnje nam bo ponovno podala v mesecu marcu v dvorani  Antona Martina Slomška. 

Oglejte si tudi