Logo MojaObčina.si
JUTRI
24°C
12°C
PON.
17°C
12°C
Oceni objavo

Dekanijsko srečanje odraslih cerkvenih pevskih zborov

Le nekaj dni po godu zavetnice pevcev in organistov Sv. Cecilije so se na  nedeljo Kristusa Kralja, 26. novembra, v cerkvi svetega Jožefa na Viru zbrali odrasli cerkveni  pevski zbori dekanije Domžale.  Na dekanijsko srečanje se je prijavilo osem pevskih zborov, ki so prepevali, tako kot v domačih župnijah ob nedeljah in praznikih, sebi v veselje in Bogu v čast. Pevce in pevke, zborovodje in organiste ter vse zbrane je pozdravil Aleksander Urek, župnik župnije Vir, ki je tokrat gostila revijo. In ker je par dni pred dogodkom, prav na  god Sv. Cecilije za večnost zaspal duhovnik, skladatelj, zborovodja in dirigent prof. Jože Trošt, smo vsi skupaj zanj molili in prosili, naj mu bo Bog dober plačnik.

Tako kot vedno je imela revija tudi tokrat dve rdeči niti in sicer je bila prva obletnica rojstva oziroma smrti skladateljev, ki se jih letos spominjamo, druga pa so bile pesmi vsebinsko vezane na priprošnjo Bogu Vsemogočnemu, Mariji ali svetnikom – priprošnjikom v stiski.  Zbori so tako peli pesmi  Luka Dolinarja, Gregorja Riharja, Angelika Hribarja, Frana Ferjaniča in Josefa Gruberj, Franca Gruberja, Eleonore Hudovernik, Brede Šček in Mirka Renerja. Povezovalec programa Boštjan Grošelj je pred posameznimi nastopi zborov na kratko predstavil zgodovino svetnikov in svetnic sv. Blaža, sv. Ahaca, sv. Tilena in Egidija, sv. Jurija, sv. Marjete, sv. Florjana, sv. Valentina,sv. Miklavža ali Nikolaja, sv. Krištofa, sv. Barbare, sv. Katarine Sienske, sv. Vida, sv. Roka, sv. Lenarta, sv. Pantaleona, sv. Cirijaka, sv. Evstahija ter sv. Dionizija ter nastopajočega zbora. Kot prvi nam je zapel domači mešani pevski zbor župnije sv. Jožefa Vir pod vodstvom zborovodkinje Mete Prelovšek, na orglah ga je spremljal  Bojan Černe. Za njim so se zvrstili moški pevski zbor župnije sv. Martina Moravče (organist Tomaž Pirnat in zborovodja Dominik Štefan), zbor Župnije sv. Mihael Mengeš (organist Uroš Urbanija, zborovodja Andrej Levec), Cerkveni pevski zbor Župnije sv. Florjana Trzin (organist in zborovodja Franci Banko), Mešani zbor Župnije sv. Martina Moravče (zborovodja Dominik Štefan), Cerkveni mešani pevski zbor Župnije Marije Vnebovzete Domžale (organist Anže Kozjek, zborovodja Martin Kozjek), Cerkveni zbor Župnije Brdo (organist Miha Zavrl, zborovodja Matevž Kink) in Mešani pevski zbor Župnije sv. Martina Dob (zborovodja Marko Starbek).

Na koncu je vse zbrane nagovoril še Marko Košir, župnik Župnije Mengeš in koordinator za cerkveno glasbo Dekanije Domžale. Zaključek dogodka pa je bil prav slovesen, saj so pevci vseh sodelujočih zborov skupaj zapeli še tri pesmi; »Kristus Kralj« Vinka Vodopivca, »Jezusa ljubim« Angelika Hribarja ter »V tvojo hvalo, Priprošnjica«  Alojzija Mava. Združenemu zboru je dirigiral Primož Leskovec, na orglah pa jih je spremljal Boštjan Černe.

Tako je izzvenelo še eno dekanijsko zborovsko srečanje, polno lepih cerkvenih pesmi in spoznavanje svetnikov. Odlična priprava gostiteljske Župnije Vir in njenih zagnanih faranov.

 

Oglejte si tudi