Logo MojaObčina.si
JUTRI
19°C
7°C
SOB.
23°C
7°C
Oceni objavo

Adventna delavnica Slomškovega Bralnega Priznanja

Priprava adventne delavnice od animatorjev zahteva poleg časa tudi  potrpežljivost, predvsem pri nabiranju drobnih naravnih dodatkov za adventne venčke se animatorji  ne dajo. In tako so ponovno v soboto pred prvo adventno nedeljo pripravili delavnico izdelave adventnih venčkov za bralce SBPja. V  župnišču so se  tako na sobotno popoldne poleg animatorjev zbrali še mladi in malce manj mladi, saj je  nekaterim  pač treba pomagati pri izdelavi in pričeli z delom. Delo z malce bolj zahtevnim orodjem beri vročim je tako pripadalo starejšim, mlajšim pa vse ostalo in tudi tega ni bilo tako malo. Najprej je bilo potrebno pripraviti podlogo in jo obleči v mah, nato dodati okraske in obvezno poleg svečk še angelčka z dobro mislijo. Eni hitreje, drugi malce počasneje, spet tretji z malo več pomoči animatorjev, a na koncu je vsem uspelo sestaviti najlepši adventni venček. Pri večerni sveti maši jih je domači župnik blagoslovil in drugi dan so bralci doma z veseljem prižgali prvo svečko na njihovem najlepšem adventnem venčku. In ker je advent čas priprave na božič ni odveč, da še enkrat ponovimo pomen adventnega venčka in ob njem naše priprave. Advent je čas , ko se po  večini domov  na mizah ali vratih pojavijo adventni venčki, saj je običaj, da se na prvo adventno nedeljo prižge prva sveča v venčku.
Kaj je advent? Advent se po cerkvenih običajih začne četrto nedeljo pred božičem in se konča na božični večer, 24. decembra. To je čas, ko se verniki spominjajo rojstva Jezusa in pričakujejo njegov drugi prihod. Beseda advent pomeni “prihaja” ali “prihod”. Je pa to čas, ko naj bi tudi se tudi s svojim življenjem spomnili Jezusa in z dobrimi deli ter prijaznostjo sledili njegovemu zgledu.
Kakšen je simbolni pomen adventnega venčka v krščanstvu? Krog venčka simbolizira večnost. Spominja nas na Boga, njegovo neskončnost in milost, ki nima ne začetka ne konca. Zelenje simbolizira novo življenje ter upanje, da se prenovimo. Sveče – po ena za vsako edventno nedeljo – simbolizirajo luč Boga, ki prihaja na svet preko rojstva Jezusa. Barve sveč so različne v različnih tradicijah, vendar pomen adventa predstavljajo vijolične (ponekod tudi modre) sveče, ki ustrezajo tudi barvam adventa. To je barva spokornosti in posta, pa tudi barva pričakovanja. Svetloba sveč, nas opominja, da je Jezus luč, ki prihaja v temo našega življenja, da prinese nekaj novega, življenje in upanje. Prav tako nas opominja, da smo tudi mi poklicani, da to luč sveta razširjamo naprej. Ker je iz tedna v teden več svetlobe, to simbolizira, kako našo temo strahu in obupa razsvetljuje vedno več svetlobe. Plamen vsake nove sveče opozarja, da se nekaj dogaja in da glavno šele prihaja.

Kaj simbolizira vsaka posamezna sveča?  Prva sveča simbolizira pričakovanje ali upanje. Druga sveča simbolizira mir.  Tretja sveča simbolizira veselje, zato je ponekod roza barve. Tu se pozornost od spokornosti in upanja obrne na bolj veselo vzdušje pričakovanja.  Četrta sveča predstavlja ljubezen.  Ponekod postavijo še peto svečo, ki je bele barve, imenujejo pa jo Kristusova sveča. Ob zimskem solsticiju, ko je dan najkrajši, so Kelti molili, da bi se sonce vrnilo, zagotovilo toploto in prihod novega življenja v naravo. Osrednje mesto v njihovih ritualih je zavzemal venček življenja, narejen iz zimzelenih rastlin. Ta naj bi simboliziral neskončni krog življenja in vrtenje letnih časov. Zimzelena rastlina je predstavljala moč zemlje, da preživi temo zime, sveča, ki so jo prižgali, pa je v temo prinašala svetlobo in novo življenje.

 

 

Oglejte si tudi